بررسی رابطه کمال گرایی و اضطراب با پدیده های حسی در مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری شهرستان لاهیجان
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 16، شماره: 1
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 216
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSR-16-1_002
تاریخ نمایه سازی: 28 خرداد 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: پدیده های حسی (Sensory phenomena یا SP)، حس بدنی، احساسات و امیال شدید ناخوشایندی هستند که در اغلب بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری (Obsessive compulsive disorder یا OCD) و سندرم Tourette (Tourette Syndrome یا TS) مشاهده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کمال گرایی و اضطراب با SP در مبتلایان به OCD انجام شد.
روش ها: این مطالعه تحلیلی- مقطعی از نوع همبستگی بود. از بین کلیه بیماران مبتلا به OCD مراجعه کننده به مطب روان پزشکی در سال ۱۳۹۷ در شهرستان لاهیجان، نمونه ای متشکل از ۱۰۶ نفر به روش هدفمند انتخاب شدند. داده ها به وسیله مقیاس پدیده های حسی دانشگاه سائوپائولو (University of São Paulo’s Sensory Phenomena Scale یا USP-SPS)، مقیاس چند بعدی کمال گرایی (Multidimensional Perfectionism Scale یا MPS)، مقیاس اضطراب حالت- صفت Spielberger (State-Trait Anxiety Inventory یا STAI) و مقیاس تجدید نظر شده وسواس فکری- عملی (Obsessive Compulsive Inventory-Revised یا OCI-R) جمع آوری گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از مدل Logistic regression و ضریب همبستگی Spearman در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: حداقل یک SP در تمام بیماران مبتلا به OCD گزارش شد؛ در حالی که رابطه معنی داری بین وجود SP و جنسیت وجود نداشت. نتایج مدل Logistic regression نشان داد که کمال گرایی، اضطراب و OCD ارتباط مثبت و معنی داری با وجود و شدت SP داشت (۰۱۰/۰ > P). اگرچه افزایش شدت SP تاثیری در افزایش رابطه ایجاد نکرد.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده از اهمیت کمال گرایی و اضطراب در رابطه با وجود و شدت SP حمایت می کند. بر این اساس، به نظر می رسد که به منظور درمان SP در بیماران مبتلا به OCD، باید به نقش کمال گرایی و اضطراب توجه شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مائده سرلاتی
Departments Psychology, School of Educational Sciences & Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
سجاد سعادت
Department of Psychology, School of Education and Psychology, University of Isfahan, Isfahan, Iran
علیرضا عیوضی
Psychiatrist, University of Applied Sciences Red Crescent, Rasht, Iran
ایمان اله بیگدلی
Professor, Department of Psychology, School of Educational Sciences & Psychology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
علیرضا گل
PhD Candidate, Departments Psychology, School of Educational Sciences & Psychology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :