بررسی عوامل مرتبط با بهزیستی روانشناختی والدین دارای فرزند مبتلا به فنیل کتونوری: یک مرور نظام مند
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 273
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-22-2_007
تاریخ نمایه سازی: 28 خرداد 1402
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه و هدف: فنیل کتونوری (Phenylketonuria; PKU) یک بیماری متابولیک ارثی است که نیاز به درمان و مدیریت مادامالعمر دارد. بیماری PKU کیفیت زندگی بیماران و مراقبین آنها را تحت تاثیر قرار میدهد و همچنین سازگاری و بهزیستی روانشناختی والدین را به چالش می کشد. بنابراین، مطالعه مروری حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با بهزیستی روان شناختی این والدین انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه به روش مرور نظاممند است. جستجوی مقالات مرتبط در بازه زمانی ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۱ در پایگاههای داده الکترونیکی خارجی از جمله Scopus، Science Direct، PubMed، Google Scholar و پایگاههای داخلی SID و Magiran با استفاده از کلیدواژههای فارسی (فنیل کتونوری، والدین، بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی) و معادلهای انگلیسی آن انجام شد. معیارهای جستجو شامل مطالعاتی با بیش از یک نمونه، مطالعاتی که از معیار رسمی عملکرد روانشناختی مرتبط با بهزیستی این والدین استفاده کردند و مقالات کامل و منتشر شده به زبان فارسی و انگلیسی بود.
یافته ها: در جستجوی اولیه ۳۳۴ مقاله یافت شد که پس از حذف موارد تکراری و لحاظ کردن معیارهای ورود در نهایت ۲۴ مقاله هم راستا با اهداف مطالعه حاضر مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که متغیرهای جمعیت شناختی همچون جنسیت و سطح تحصیلات والد، سن کودک و درآمد خانوار در مجموع گسترده ترین عامل و حمایت اجتماعی و متغیرهای کیفیت زندگی، استرس و پریشانی روان شناختی، عوامل تکرارپذیر بعدی مرتبط با بهزیستی این والدین بودند.
نتیجهگیری: این نتایج اهمیت شبکه های اجتماعی در حمایت از خانواده ها بهویژه مادران دارای فرزند مبتلا به PKU را نمایان می سازد. تحقیقات آتی باید بر استفاده از طرح های مطالعه متنوع تر و نمونه های بزرگ تر تمرکز کنند. مطالعات مداخلهای ممکن است به بهبود بهزیستی والدین کمک کند.
واژه های کلیدی: فنیل کتونوری، والدین، بهزیستی روانشناختی، کیفیت زندگی
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نرگس حبیبی
University of Mohaghegh Ardabili
محمد نریمانی
University of Mohaghegh Ardabili
سیف الله آقاجانی
University of Mohaghegh Ardabili
محمد باهر طالاری
University of Mohaghegh Ardabili
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :