شناسایی قابلیت ها و امکانات فهرست های کتابخانه ای خارجی مبتنی بر وب ۲/۰ و پیشنهاد الگویی برای طراحی یک اپلیکیشن کتابخانه ای مبتنی بر وب ۲/۰ در کتابخانه های عمومی ایران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 75

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

IPLA01_030

تاریخ نمایه سازی: 13 خرداد 1402

چکیده مقاله:

هدف: هدف از اجرای پژوهش حاضر، شناسایی ابزار، قابلیت ها و امکانات وب ۰/۲ در فهرست های کتابخانه ای خارجی و پیشنهاد الگویی برای یک اپلیکیشن کتابخانه ای مبتنی بر وب ۰/۲ در کشور است .روش: پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است که با دو روش مطالعه سندی و پیمایشی توصیفی اجرا شده است . داده های اولیه از طریق بررسی و مشاهده ابزار، امکانات و قابلیت های فهرست های کتابخانه ای خارجی مبتنی بر وب ۰ ۲Amazon)، Shelfari,OPACIAL، Librarything، Vufind، CiteUlike، GoodReads و (Bibsonomy ومطالعه سندی منابع فارسی و لاتین مرتبط گردآوری شد. این دادهها در قالب یک سیاهه وارسی برای ارزش گذاری میان متخصصان و فعالان حرفه ای فهرست های کتابخانه ای قرار گرفت . نتایج حاصل از ارزیابی دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS و بر اساس آمار توصیفی تجزیه وتحلیل شد.یافته ها: بر اساس یافته ها، فهرست های کتابخانه ای خارجی مبتنی بر وب ۰/۲ به خوبی از قابلیت های وب ۰/۲ بهره برده اند و به سوی وب معنایی گام برداشته اند. از بررسی فهرست های کتابخانه ای خارجی ۱۰۳ قابلیت ، ابزار و امکان شناسایی شد که در ۷ مقوله اصلی یعنی پرونده کاربر، جست وجو، نمایش نتایج جست وجو، نمایش کامل منبع ، محتوای فهرست ، مشارکت کاربران و خبررسانی مرتب شدند. در پایان برای یک اپلیکیشن کتابخانه ای مبتنی بر وب ۰/۲ در کشور الگویی با ۸۶ قابلیت پیشنهاد شد که در دست طراحی قرار گرفته است .اصالت /ارزش: یافته های پژوهش می تواند در طراحی یک اپلیکیشن کتابخانه ای مبتنی بر وب ۰/۲ به طراحان نرم افزار کمک کند. همچنین این امکان را به نهاد کتابخانه های عمومی کشور می دهد تا با استفاده از اپلیکیشن طراحی شده گامی روبه جلو به سوی کتابداری بدون تعطیلی بردارد.

کلیدواژه ها:

وب ۰/۲ ، اپک ۰/۲ ، کتابخانه ۰/۲ ، فهرست های کتابخانه ای ، کتابخانه های عمومی .

نویسندگان

نوشین شهرکی ثانوی

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور،

زهرا قربانی

کارشناس ارشد مهندسی فناوری اطلاعات، نهاد کتابخانه های عمومی کشور