علل و درمان بیماری های دوران قاعدگی زنان از منظر اطبای مسلمان (قرن سوم تا نهم هجری قمری)
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 261
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AIJRH-1-1_012
تاریخ نمایه سازی: 6 خرداد 1402
چکیده مقاله:
اهداف: در آثار بجا مانده از اطبا و حکیمان مسلمان تحقیقات گسترده ای در زمینه طب زنان وجود دارد که حاصل تجربیات فراوان آنان در این حوزه میباشد. در طی قرن های سوم تا نهم هجری یعنی محدوده زمانی پژوهش مورد بحث، اطبای مسلمان بخشهای مفصلی از کتب طبی خود را به موضوع طب زنان و زایمان اختصاص دادهاند و بعضا رساله های مستقلی در این زمینه تالیف کردهاند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی آثار طبیبان مسلمان در طی قرون سوم تا نهم هجری قمری به بازگویی پیشرفتهای آنان در زمینه بیماریهای دوران قاعدگی زنان میپردازد.
روش کار: در این مطالعه مروری و کتابخانه ای، آرا و نظرات برخی از اطباء و پزشکان مسلمان در طی قرون سوم تا نهم هجری با استفاده از کتب و آثار پزشکی ایشان در باب علل و روشهای درمان بیماریهای دوران قاعدگی زنان، از زوایایی تشخیصی و درمانی، مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل و نیز مقایسه اطلاعات موجود با سایر محققین، واژه های بیماریهای رحمی زنان، بیماریهای قاعدگی، روشهای درمان بیماریهای زنان، طب اسلامی، اطبای مسلمان، در پایگاه ها اطلاعاتی، Magiran،Irandoc ،IranMedex ، UpToDate،Google Scholar جستجو و مستندات علمی جمع بندی شد.
یافته ها: این پژوهش نشان می دهد که پزشکان مسلمان درباره نشانه ها و درمان بیماری های دوران قاعدگی زنان نظریه ها و دیدگاه های متنوع و کاربردی را ارائه کرده اند و به بازگویی روشهای جراحی و دارویی که بسته به نوع بیماری های دوران قاعدگی زنان انجام می داده اند، پرداخته است و به این صورت با معرفی دستاوردهای مهم طب قدیم اسلامی با بخشی از سابقه عظیم این دانش در نزد پزشکان مسلمان که آنان میراثدار آن هستند آشنا مینمآید تا زمینههای بازگرداندن خودباوری علمی و معرفتی نیز فراهم شود.
نتیجه گیری: نوآوری و خلاقیت روشهای درمانی پزشکان مسلمان برای علاج بیماریهای رحمی زنان در دوره مورد بحث و به خصوص علل و درمان بیماریهای دوران قاعدگی زنان، نشان میدهد پزشکان مسلمان با تشریح و بررسی کامل بیماریهای زنان راههای درمانی مناسب و مفید برای رفع این بیماریها ارائه نموده و روشهای داوریی، غذایی و شیاف را برای آن تجویز کرده اند.
کلیدواژه ها:
Muslim Doctors ، Gynecological Diseases ، Menstruation ، Fertility And Infertility ، پزشکان مسلمان ، بیماری های زنان ، دوران قاعدگی ، باروری و نا باروری
نویسندگان
زینب احمدوند
Department of History, Urmia School of Literature and Human Sciences, Urmia, Iran.
اصغر منتظر القائم
Department of History, Faculty of Literature and Humanities, Isfahan University, Isfahan, Iran.
فاطمه علیان
Department of History, Faculty of Literature and Humanities, Isfahan University, Isfahan, Iran.
مسعود کثیری
Department of History, Faculty of Literature and Humanities, Isfahan University, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :