بررسی کاربرد بیوچار و سطوح مختلف آبیاری بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و تنفس میکروبی خاک آلوده به کادمیوم در کشت گوجه فرنگی
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 5
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 216
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-53-5_002
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
آلودگی خاک به فلزات سنگین و تنش رطوبتی از عوامل اصلی تهدیدکننده امنیت غذایی در جهان هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر بیوچار بر ویژگیهای فیزیکی-شیمیایی و تنفس میکروبی خاک در کاهش تنش کادمیوم در گیاه گوجه فرنگی و تعیین سطح آبیاری بهینه رشد گیاه بود. آزمایش بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با کاربرد سه سطح بیوچار سبوس برنج (صفر (B۰)، ۳ (B۳) و ۶ (B۶) تن در هکتار) و هفت سطح آبیاری (۵۰ (L۵۰)، ۶۰ (L۶۰)،۷۰ (L۷۰)، ۸۰ (L۸۰)، ۹۰ (L۹۰)، ۱۰۰ (L۱۰۰) و ۱۱۰ (L۱۱۰) درصد آبیاری کامل (L۱۰۰) بر اساس تخلیه رطوبتی خاک) در کشت گیاه گوجه فرنگی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال ۱۳۹۸ اجرا شد. نتایج نشان داد که بهترین تیمارها در بهبود ویژگی های فیزیکی خاک (جرم مخصوص ظاهری، تخلخل خاک، پایداری خاکدانه ها، درصد خاکدانه های پایدار و شاخص پایداری خاکدانه ها)، عناصر غذایی خاک (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی و مس) و افزایش تنفس میکروبی خاک، تیمارهای L۹۰B۶، L۱۰۰B۶ و L۱۱۰B۶بودند. بهترین عملکرد میوه گوجه فرنگی با ۰۰/۱۴۵۹، ۷۰/۱۵۸۸ و ۳۰/۱۶۱۰ گرم در بوته، به ترتیب در تیمارهای L۹۰B۶، L۱۰۰B۶ و L۱۱۰B۶ مشاهده گردید که با یکدیگر اختلاف معنیداری نداشتند. بعلاوه، غلظت کادمیوم در میوه گوجه فرنگی در این تیمارها ۰۲/۰ میلیگرم بر کیلوگرم بود که کمتر از میانگین استاندارد جهانی (FAO/WHO) است. در حالی که در تیمارهای B۰ و B۳، سمیت شدید میوه گوجه فرنگی و کاهش عملکرد دیده شد. بنابراین در سطح آبیاری ۹۰ درصد تخلیه رطوبتی خاک با کاربرد ۶ تن در هکتار از بیوچار سبوس برنج، حداقل تنش کادمیوم و حداکثر عملکرد گیاه مشاهده گردید و از مصرف آب بیشتر جلوگیری به عمل آمد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
تارا جمیلی
دانشجوی دکترای فیزیک و حفاظت خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
افسانه عالی نژادیان بیدآبادی
استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
عباس ملکی
استادیار، گروه مهندسی کشاورزی علوم آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
محمد فیضیان
دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
امید علی اکبرپور
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :