بررسی اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک بر خصوصیات مورفو-فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی اسانس گیاه دارویی (Satureja bachtiarica Bunge.) تحت شرایط کم آبیاری
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 240
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-10-4_007
تاریخ نمایه سازی: 13 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
کشت گیاه دارویی و معطر مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica Bunge.) در شرایط خشکسالی نیازمند بهره گیری از روشهای نوین برای دستیابی به ماده موثره دارویی بالاست. این پژوهش، به منظور بررسی اثرات محلولپاشی اسیدسالیسیلیک با غلظت ۱ میلی مولار بر صفات مورفو-فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی اسانس مرزه بختیاری تحت شرایط آبیاری مختلف طی دو سال (۹۸-۹۹ و ۹۸-۹۷) در شهرکرد اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل آبیاری در دو سطح مطلوب یا شاهد (بدون تنش - آبیاری در ۳۰ درصد تخلیه رطوبتی از ظرفیت زراعی یا F.C.) و کمآبیاری (آبیاری پس از ۵۰ درصد تخلیه رطوبتی از F.C.) و عامل محلول پاشی برگی شامل شاهد (محلول پاشی حلال) و محلولپاشی اسید سالیسیلیک (۱ میلیمولار) در نظر گرفته شد. نمونه های اسانس از اندام هوایی قبل از گلدهی به روش تقطیر با آب استخراج و با استفاده از گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) تجزیه شدند. میزان کلروفیلa ،b و کل در طول موج ۶۶۳ و ۶۴۵ نانومتر، کارتنوئیدها در ۴۷۰ نانومتر و مقدار پرولین نیز در طول موج ۵۲۰ نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر تعیین گردید. نتایج نشان داد که غلظتهای پرولین (۱۳۹ درصد)، کلروفیلa (۵۷ درصد)،b (۴۶ درصد) و کل (۵۵ درصد)، میزان اسانس (۷ درصد) و مهمترین ترکیب اسانس یعنی کارواکرول (۷ درصد) با تنش کم آبی افزایش یافتند. اسید سالیسیلیک به عنوان یک عامل دفاعی، سبب کاهش اثرات منفی تنش کم آبی بر اکثر صفات مورد ارزیابی شد. بیشترین بازده اسانس (۱/۶۷ میلیلیتر بر ۱۰۰ گرم وزن خشک)، بالاترین غلظت های کارواکرول (۴۵ درصد)، پارا-سیمن (۱۹ درصد) و تیمول (۱۱ درصد) در شرایط کم آبیاری و کاربرد اسیدسالیسیلیک در هر دو سال آزمایش به دست آمد. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از اسید سالیسیلیک در شرایط تنش کم آبی برای ثبات کمیت و کیفیت عملکرد ماده موثره مرزه بختیاری پیشنهاد میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اعظم شیخ سامانی
گروه گیاهان دارویی و زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
عبدالله قاسمی پیربلوطی
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرقدس، تهران
مهراب یادگاری
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
فائزه رجب زاده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :