آستانه ی حداقل دمایی و نیاز دمایی شب پره ی پوست خوار میوه ی پسته Arimania komaroffi (Lepidoptera: Pyralidae) Ragonot در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه ای
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 169
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-6-2_001
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
چکیده در سالهای اخیر شبپرهی پوستخوار میوهی پسته، Arimania komaroffi به صورت یکی از آفات مهم و خسارتزای این محصول در آمده است. هدف از این مطالعه تعیین آستانهی حداقل دمایی و نیاز دمایی این آفت در شرایط آزمایشگاهی میباشد که در پیشگویی زمان انجام مبارزه میتواند مورد استفاده باشد. مراحل مختلف رشدی این آفت در دماهای ۲۵، ۵/۲۷، ۳۰، ۵/۳۲ و ۳۵ (۱±) درجهی سانتیگراد با رطوبت ۵± ۶۵ درصد و طول دورهی روشنایی ۱۶ و تاریکی ۸ ساعت در اتاقک رشد روی میوهی پسته رقم اوحدی پرورش داده شد. آستانهی حداقل دمایی و نیاز دمایی جهت تکمیل مراحل مختلف رشدی آن با دو روش رگرسیون معمولی و ایکموتو و تاکای محاسبه شد. علاوه بر این، نیاز دمایی نسلهای مختلف آفت تحت شرایط مزرعهای و در طی دو سال ۹۳-۱۳۹۲ اندازهگیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده آستانهی حداقل دمایی برای کل دورهی نابالغی این آفت (از تخم تا ظهور حشره کامل) با روش رگرسیون معمولی و ایکموتو و تاکای به ترتیب برابر ۲۹/۱۰ و ۴۲/۱۰ درجه ی سانتی گراد بود. مجموع نیازدمایی برای تکمیل دورهی نابالغی از تخم تا ظهور حشره کامل این آفت با دو روش رگرسیون معمولی و ایکموتو و تاکای به ترتیب ۰۵/۸۲۶ و ۱۱/۸۲۰ درجه روز محاسبه شد. در شرایط مزرعهای مجموع دماهای موثر برای نسلهای اول، دوم و سوم به ترتیب برابر ۷/۷۶۳، ۹/۷۵۰ و ۷/۸۱۱ درجه روز بدست آمد که تقریبا با مطالعات آزمایشگاهی هم خوانی دارد. اطلاعات بدست آمده از این مطالعه را میتوان در پیشآگاهی و مدیریت مبارزه با آفت استفاده نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی گلی زاده
استاد گروه گیاهپزشکی دانشگاه محقق اردبیلی.
مهدی بصیرت
دانشجوی دکتری رشته ی حشره شناسی کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی.
سیدعلی اصغر فتحی
استاد گروه گیاهپزشکی دانشگاه محقق اردبیلی.
مهدی حسن پور
دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه محقق اردبیلی.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :