ارزشیابی کتاب درسی و راهنمای معلم زبان آموزی و جمله سازی دانش آموزان ناشنوا/کم شنوا
محل انتشار: فصلنامه کودکان استثنایی، دوره: 19، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 773
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOEC-19-2_010
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
هدف: مقاله حاضر به ارزشیابی کتاب زبانآموزی و جملهسازی و کتاب راهنمای معلم دانشآموزان ناشنوا/کم شنوا میپردازد. این پژوهش رویکردی بازنگرانه به کتاب درسی دارد. روش: از آنجاییکه مولفههای زبان و سطوح مختلف زبان مورد توجه است، میتوان گفت که در پژوهش حاضر از منظر ساختگرا به نقد و بررسی و واکاوی نقاط قوت و ضعف صوری و محتوایی کتابهای مورد بررسی و فرایند یاددهی و یادگیری سوادآموزی پرداخته میشود. با توجه به موضوع و هدف، از رویکرد پژوهش ارزشیابی و از روشهای پژوهش کمی و کیفی (پژوهشی توصیفی، گروه کانونی و تحلیل محتوا) استفاده شده است. ابزار پژوهش پرسش نامههای محققساخته است. برای گردآوری دادههای مرتبط گروههای مختلفی در پژوهش حاضر به روش نمونهگیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. ده متخصص از حوزههای شنواییشناسی، طراحی و تدوین کتاب درسی و ارزشیابی از شهر تهران بررسی روایی و پایایی پرسشنامه را بر عهده داشتند؛ چهار معلم مجرب از استان تهران در مصاحبه متمرکز در گروه هماندیش (ارزشیابی توصیفی) شرکت داشتند؛ هشتاد و دو نفر از دوازده استان پرسشنامه بسته-پاسخ برای ارزیابی اجمالی کتاب درسی و راهنمای معلم (لیکرتی) را تکمیل کردند؛ بیست نفر از شش استان منتخب برای تکمیل پرسشنامه تفصیلی (درس به درس/ تحلیل محتوا) در این پژوهش شرکت کردند و به گویههای مختلف پرسشنامه پاسخ دادند و گزارش روزانه از تدریس خود را برای درسهای منتخب ارائه کردند؛ شش نفر متخصص آموزش زبان، زبانشناسی، شنواییشناسی، برنامه ریزی درسی، گرافیک و ویراستاری پرسشنامه متخصصان موضوعی و هنر (حاشیهنویسی) را تکمیل کردند؛ و در نهایت پرسشنامه بررسی اسنادی توسط پژوهشگر تکمیل شد. یافته ها و نتیجه گیری: نتایج تحلیل کمی نشان میدهد که همبستگی میان نمرههای ویژگیهای ظاهری و محتوایی برابر با ۸۰/۰ بوده که با احتمال خطای کمتر از ۰۱/۰ معنادار است. در نهایت، پاسخهای مختلف به گویهها در قالب مولفههای مهم در زبانآموزی و جملهسازی فهرست می شود و نظرات در خصوص نقاط ضعف و قوت محتوایی و صوری جمع بندی و با نتایج پژوهشهای پیشین در حوزه ارزشیابی کتابهای زبان فارسی مقایسه میشود.
کلیدواژه ها:
Evaluation ، Language learning ، Sentence Writing ، Guidebook ، Hearing-impaired ، واژه های کلیدی: ارزشیابی ، زبان آموزی ، جمله سازی ، کتاب راهنما ، ناشنوا/کم شنوا
نویسندگان
احمد رمضانی
سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :