کارایی تور ضدحشره در کاهش آلودگی توت فرنگی به سه آفت مهم و بررسی اثر چند ترکیب زیست سازگار روی کنه ی دولکه ای Tetranychus urticae K.، در شرایط گلخانه ای
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 165
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-6-4_011
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
چکیده توتفرنگی در میان میوههای معتدله یک میوهی بیمانند می باشد و ایران به دلیل دارا بودن شرایط اقلیمی مناسب می تواند با تولید ارگانیک آن به یک تولید و صادرکنندهی مهم تبدیل شود. در این تحقیق، امکان استفاده از تور ضدحشره علیه کنهی دولکهای (Tetranychus urticae)، تریپس غربی گل (Frankliniella occidentalis) و شتهی توت فرنگی (Chaetosiphon fragaefolii) بررسی شد. آلودگی گلخانههای ارگانیک و شاهد به این آفات و نیز عملکرد بوتهها و کیفیت (میانگین وزن یک میوه) در گلخانههای ارگانیک، شاهد و تجاری به صورت طرح کاملا تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت. تاثیر چند ترکیب زیستسازگار علیه کنهی دولکه ای در قالب طرح کاملا تصادفی و به روش تاگوچی ارزیابی گردید. طبق نتایج، در گلخانهی ارگانیک، میزان آلودگی برگ ها به کنهی دولکه ای و فراوانی جمعیت تریپس طی یک ماه نمونهبرداری همواره زیر آستانهی زیان اقتصادی (به ترتیب آلودگی ۲۵ درصد برگچه ها به کنه و پنج عدد تریپس در هر گل) قرار داشت ولی در گلخانهی شاهد، میزان آلودگی همواره از آستانه بالاتر بود. فراوانی جمعیت شتهی توت فرنگی نیز در گلخانهی شاهد همواره از گلخانهی ارگانیک (صفر) بیشتر بود ولی در هر دو گلخانه، فراوانی جمعیت شته زیر آستانهی زیان اقتصادی (۳۰ شته در هر گیاه) قرار داشت. عملکرد در گلخانهی تجاری (۴/۳۱۷ گرم بر بوته) از گلخانهی ارگانیک (۹/۲۱۶ گرم بر بوته) بیشتر بود، ولی از نظر وزن یک میوه بین این دو گلخانه (به ترتیب ۱/۱۲ و ۹۱/۱۱ گرم) اختلاف معنیداری وجود نداشت. دو بار استفاده از نیم آزال به فاصلهی دو روز در غلظت ۱۲۰۰۰ پی پی ام به میزان ۴۰ میلی لیتر برای هر گلدان به خوبی توانست کنهی دولکهای را کنترل کند. با توجه به نتایج، استفاده از تورهای ضدحشره با مش مناسب جهت جلوگیری از ورود این سه آفت به داخل گلخانه، و نیز استفاده از فرمولاسیون های تجاری حاوی آزادیراکتین در تولید ارگانیک توت فرنگی توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
لیلا کیانی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
محسن یزدانیان
استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
بهرام تفقدی نیا
دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
محمدحسن سرایلو
پژوهشگر سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :