اثرات زیرکشندگی حشره کش تیوسیکلام بر فراسنجه های زیستی مگس مینوز سبزی و صیفی Liriomyza sativae (Diptera: Agromyzidae) در شرایط آزمایشگاهی
محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 42، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 197
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-42-4_003
تاریخ نمایه سازی: 7 اسفند 1401
چکیده مقاله:
مگس مینوز سبزی و صیفی Liriomyza sativae Blanchard ، از مهمترین آفات سبزی های گلخانه ای و فضای باز، محسوب می شود. با توجه به توصیه کاربرد حشرهکش تیوسیکلام علیه آفت مزبور، در پژوهش حاضر اثرات کشندگی و زیرکشندگی) LC۱۰=۱۵/۴۹، LC۲۰=۱/۸۷ و LC۳۰=۵/۱۳۱ میلی گرم ماده موثره بر لیتر) حشرهکش تیوسیکلام (اویسکت®SP۵۰%) روی فراسنجههای زیستی این آفت در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. روش مورد استفاده در انجام آزمایشها غوطهوری صفحههای برگی حاوی لارو مگس در ترکیب آفتکش بود. تجزیه دادهها با استفاده از تئوری جدول زندگی دو جنسی ویژه سن-مرحله رشدی انجام شد. نتایج نشان داد که، طول عمر مگسهای بالغ بصورت معنیداری تحت تاثیر غلظتهای زیرکشنده حشرهکش کاهش یافت. باروری نیز بطور معنیداری تحت تاثیر غلظتهای مورد مطالعه قرار گرفت و کمترین میزان این فراسنجه (۲۳/۳۴ تخم) در غلظت LC۳۰ ثبت شد. بهعلاوه غلظتهای زیرکشنده مورد مطالعه مقادیر نرخ خالص تولیدمثل (R۰) را در مقایسه با شاهد کاهش دادند (شاهد:۰۱/۷۸، LC۱۰:۷۶/۶۳، LC۲۰:۶/۳۳ و LC۳۰:۵۸/۱۱ نتاج/ فرد). سایر فراسنجهها مانند نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) و نرخ متناهی افزایش جمعیت (l) نیز بهطور معنی داری نسبت به شاهد کمتر شدند. بیشترین مقادیر این فراسنجهها در شاهد ثبت شد( بهترتیب ۱۹/۰و ۲۱/۱ بر روز). کاهش نرخ رشد در تیمارهای مختلف زیرکشنده، افزایش طول مدت یک نسل (T) را دربرداشت بطوریکه کمترین آن در شاهد ۴۹/۲۲ روز و بیشترین در LC۳۰ با ۲۵/۲۶ روز ثبت شد. یافته های پژوهش حاضر بیانگر این است که حشرهکش تیوسیکلام پتانسیل خوبی در کنترل مگس مینوز در غلظتهای کشنده و زیرکشنده دارد. ضرورت توجه به اثرات زیرکشندگی حشرهکشها در ارزیابی اثرات کلی آفتکشها بر آفات و دشمنان طبیعی آنها را آشکار میکند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم فروزان
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
عزیز شیخی گرجان
موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :