تاثیر الگوهای پیوند از دور بر پیش بینی نوسانات آب زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت گرمسار)

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 181

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-16-2_012

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

سیگنال های آب و هوایی با منشا خارجی به نام پیوند از دور نیز می توانند موجب تغییرات شرایط آب و هوایی شوند و از این طریق بر روی منابع آب زیرزمینی تاثیر گذارند. هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی تاثیر الگوهای پیوند از دور بر نوسانات سطح آب زیرزمینی دشت گرمسار می باشد. برای انجام این تحقیق از آمار چاه های مشاهداتی، پارامترهای آب و هواشناسی منطقه و همچنین ۱۶ شاخص پیوند از دور طی یک دوره ی آماری ۱۳۷۲ تا ۱۳۹۵ استفاده گردید. برای آنالیز حساسیت و تعیین ترکیب بهینه ورودی ها برای مدل سازی از آزمون گاما استفاده گردید. مدلسازی با رگرسیون چندگانه و همچنین شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چندلایه (MLP) با دو الگوریتم لونبرگ-مارکوارت و تنظیم بیزین انجام گرفت. نتایج آنالیز حساسیت ورودی های مدل با آزمون گاما نشان داد، که از بین پارامترهای آب و هوای منطقه، پارامتر دمای حداکثر ایستگاه فیروزکوه و شاخص های پیوند از دور SOI، EA، NP و WP بیشترین تاثیر را در بین ورودهای منتخب داشته اند. همچنین بهترین مدل، روش شبکه عصبی با الگوریتم یادگیری تنظیم بیزین می باشد، که در مرحله تست مدل در چاه سردره، مقدار خطایی برابر ۳۶/۰ و ضریب تبیین ۹۳/۰ و در چاه شماره ۲۶ این مقدار به ترتیب برابر ۰۳۸/۰ و ۸۵/۰ می باشد. همچنین نتایج بدست آمده نشان داد، که استفاده از شاخص های دور پیوندی برای پیش بینی نوسانات سطح آب زیرزمینی در چاه سردره، میزان خطا را ۶/۵ درصد و در چاه شماره ۲۶، تا ۲۴ درصد کاهش می دهد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

زهرا عزیزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد/ گروه بیابانزدایی-مهندسی آب، هواشناسی کشاورزی، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.

محمد رضا یزدانی

دانشیار/گروه بیابانزدایی، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.

محمدکیا کیانیان

استادیار/ گروه بیابانزدایی، دانشکده کویرشناسی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :