اثر افزودنیهای مختلف بر تجزیه پذیری ماده خشک سیلاژ خردل علوفه ای (Brassica juncea) در مراحل مختلف فنولوژیک
محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 6، شماره: 4
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 133
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARGU-6-4_004
تاریخ نمایه سازی: 27 بهمن 1401
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر جهت بررسی میزان تجزیهپذیری گیاه خردل علوفهای (Brassica juncea)در مراحل مختلف رشد و اثر ملاس و اوره بر کیفیت و تجزیهپذیری ماده خشک سیلاژ آن، انجام شد.در مرحله اول، ترکیبات شیمیایی شامل ماده خشک و پروتئین خام در سه مرحله رشد فنولوژیک گیاه (رویشی، گلدهی و خمیری شدن دانه) اندازهگیری شد. سپس ۵/۱ کیلوگرم از گیاه در هر مرحله رشد، به قطعات ۳ تا ۵ سانتیمتری خرد و با ملاس و اوره مخلوط و در کیسههای پلاستیکی سیلو شد. تیمارهای اعمال شده در هر مرحله بر سیلاژها، شاهد، ۵ درصد ملاس، ۵/۰ درصد اوره، ۱۰ درصد ملاس، ۱/۰ درصد اوره و ۵ درصد ملاس بهعلاوه ۵/۰ درصد اوره در نظر گرفته شد. سیلاژها به مدت ۴۵ روز در دمای اتاق نگهداری شدند. پس از آن ماده خشک سیلاژها تعیین شد و مورد ارزشیابی ظاهری قرار گرفت و pH و دما اندازهگیری شد. در مرحله دوم فراسنجههای تجزیهپذیری ماده خشک گیاه و سیلاژ خردل با استفاده از روش کیسههای نایلونی تعیین شد.با نمو گیاه، ماده خشک گیاه خردل علوفهای بهطور معنیداری افزایش و پروتئین خام کاهش داشت. نتایج ارزشیابی ظاهری سیلاژها به وسیله نمرهگذاری نشان داد که سطوح مختلف ملاس سیلاژهایی با کیفیت بسیار خوب و خوب ایجاد کردند. در طی سیلو کردن، ماده خشک بهطور معنیداری کاهش یافت (۰۵/۰˂P) و در سیلاژهای عملآوری شده با ملاس، ماده خشک بهطور معنیداری بیشتر از سایر سیلاژها بود (۰۵/۰˂P). در سیلاژهای تهیه شده، pH بهوسیله ملاس، کاهش و با افزودن اوره، افزایش یافت. پایداری هوازی سیلاژهای مراحل رویشی و گلدهی بهطور معنیداری بیشتر از مرحله خمیری شدن دانه بود (۰۵/۰˂P). در هر سه مرحله رویشی، گلدهی و خمیری شدن دانه، بیشترین میزان درصد ناپدیدی ماده خشک، بخش سریع تجزیه، پتانسیل تجزیهپذیری و تجزیهپذیری موثر مربوط به سیلاژهای عملآوری شده با ملاس بوده و بیشترین میزان بخش کند تجزیه مربوط به سیلاژ بدون افزودنی بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
نرجس قهاری
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
تقی قورچی
استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
محبوبه شاهی
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
محمدتقی فیض بخش
استادیار بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :