بهبود ارزش تغذیه ای کاه گندم با اعمال روش عمل آوری شیمیایی-اکسیداسیون در شرایط آزمایشگاهی برای استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان
محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 10، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 218
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARGU-10-4_002
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401
چکیده مقاله:
در این پژوهش از اکسیدکننده قوی ازن به منظور افزایش لیگنینزدایی و از قلیای اوره به عنوان منبع نیتروژنی برای بهبود ارزش تغذیهای کاه گندم استفاده شد. آزمایش با چهار تیمار و سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی کاه گندم شامل: ۱- نمونه بدون عمل آوری، ۲- عمل آوری شده با اوره (مقدار سه درصد وزنی، ۲۴ ساعت)، ۳- عمل آوری شده با ازن (سه گرم بر ساعت، ۴۵ دقیقه)، و ۴- عمل آوری شده ترکیبی با ازن (سه گرم بر ساعت، ۴۵ دقیقه) و اوره (سه درصد وزنی، ۲۴ ساعت) بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای عمل آوری شده با ازن منجر به بهبود قابل ملاحظه ای (۰۱/۰P<) در ارزش تغذیه ای کاه گندم تیمارهای ازن و ازن-اوره نسبت به نمونه بدون عمل آوری شدند. بر اساس نتایج، عمل آوری ترکیبی ازن-اوره نسبت به عمل آوری با اوره تنها و ازن تنها منجر به کاهش ۲۸/۱۸، ۹۷/۷ و ۵۰ درصدی به ترتیب در الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و لیگنین، افزایش ۳/۳۳۳، ۵/۲۲، ۶۷/۲۳ و ۳۴/۳۵ درصدی به ترتیب در پروتئین خام، نیتروژن آلی پیوندی، مواد مغذی قابل هضم و ارزش خوراک نسبی شد. همچنین عمل آوری با ازن-اوره سبب افزایش ۲۱/۱۰۰، ۷۶/۶۳، ۹۳/۳۴ و ۴۳/۴۶ درصدی به ترتیب در گاز تولیدی (۲۴ ساعت انکوباسیون)، انرژی قابل سوخت و ساز، قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر نسبت به نمونه بدون عمل آوری شد. از نتایج پژوهش حاضر می توان استباط کرد که روش عمل آوری ترکیبی ازن-اوره با روشهای سنتی و نوین عمل آوری قابل مقایسه است و میتواند به عنوان جایگزین مناسبی در عمل آوری کاههای کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مرضیه قربانی
دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
محمد حسین کیانمهر
استاد، گروه مهندسی فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
اکبر عرب حسینی
دانشیار، گروه مهندسی فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
احسان سرلکی
دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
علیرضا آقاشاهی
دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
علی اسدی الموتی
استادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :