بررسی اثر الگوهای جریان سیلابی بر تغییرات رودخانه با استفاده از مدل CCHE۲D (مطالعه ی موردی: رودخانه ی کر، حد فاصل بین پل عباس آباد و سد درودزن)
محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 5، شماره: 16
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 250
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HYD-5-16_002
تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1401
چکیده مقاله:
چکیده در این تحقیق با استفاده از یک مدل عددی به بررسی سیلاب های رودخانه با دورهی بازگشت مختلف ۱۰ و ۵۰ ساله پرداخته شده است. محدودهی مورد مطالعه بازه ای از رودخانهی کر می باشد. در این بررسی پس از نقشهبرداری دقیق، نقشهی توپوگرافی با مقیاس مناسب از محدودهی مورد مطالعه به دست آمد و سپس هندسه مدل و شبکهی محاسباتی با ابعاد مختلف تهیه و در نهایت بر اساس مشخصات اندازهگیری شده جریان و رسوب رودخانه، مدل هیدرودینامیک دو بعدی متوسط عمق، اجرا و تغییرات عمق جریان در دورهی بازگشتهای مختلف استخراج گردید. بررسی دبی هایی با دورهی بازگشت مختلف نشان میدهد که، در محدوده های پیچان رودی بازهی مورد مطالعهی نیروی گریز از مرکز بر جریان اثر نموده و باعث ایجاد شیب عرضی در سطح آب میگردد که در نتیجه شیب عرضی سطح آب در قوس خارجی بالا رفته و در قوس داخلی کاهش مییابد، این پدیده باعث ایجاد گرادیان فشار جانبی در داخل مقطع خواهد شد، در نتیجه در اثر عدم تعادل موضعی بین نیروی گریز از مرکز و گرادیان فشار جانبی، جریان ثانویه در داخل مقطع عرضی شکل میگیرد. در هنگام بروز سیلاب در رودخانه، (دورهی بازگشت ۵۰ ساله) سطح آب از مقطع اصلی رودخانه فراتر رفته و وارد دشت های سیلابی اطراف آن می شود. در این شرایط، به دلیل تفاوت بین زبری سیلابدشت و کانال اصلی، سرعت جریان بر روی سیلابدشت بسیار کمتر از سرعت در کانال اصلی بوده و لذا این اختلاف سرعت نیز باعث ایجاد لایه های برشی در محل اتصال جریان کانال اصلی و سیلابدشت در ورودی بازه شده و آشفتگی های نسبتا بزرگی را ایجاد می کند. با مقایسهی سرعت جریان آب در مقاطع مختلف بازهی مورد مطالعه مشاهده می شود که بیشترین سرعت آب مربوط به مقاطع پیچان رود اول است، که در دورهی بازگشت ۱۰ ساله حدود m/s۷/۲ و در دورهی بازگشت ۵۰ ساله به m/s ۳ رسیده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ابوذر نیکنام
دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه هرمزگان
احمد نوحه گر
استاد دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران
عاطفه جعفرپور
دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه هرمزگان، ایران
محمدتقی آوند
دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه یزد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :