مدل یابی عود مصرف مواد بر اساس تصمیم گیری پرخطر، سوء گیری توجه و حساسیت به پاداش: با نقش میانجی ولع مصرف: یک مطالعه توصیفی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 268
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RUMS-20-7_003
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1401
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: عود مصرف مواد همراه با پیامدهای جسمی و روانی-اجتماعی منفی به یک نگرانی بهداشت عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی عود مصرف مواد بر اساس تصمیم گیری پرخطر، سوء گیری توجه و حساسیت به پاداش با نقش میانجی ولع مصرف انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، جامعه آماری شامل تمامی مردان وابسته به مواد (مصرف متامفتامین) در حال ترک در سال ۱۳۹۸ بود که به کمپ های ترک اعتیاد شهر اردبیل مراجعه کرده بودند. تعداد ۱۷۲ نفر از این افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه های پیش بینی عود، حساسیت به پاداش، مقیاس کوتاه ولع مصرف و آزمون خطرپذیری بادکنکی (Balloon analogue risk task; BART) و آزمونDot-Probe پاسخ دادند. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد ضرایب مسیر تصمیم گیری پرخطر به ولع مصرف (۲۱/۰=β، ۰۰۲/۰=P) و عود (۳۰/۰=β، ۰۰۱/۰=P)، ضرایب مسیر سوء گیری توجه به ولع مصرف (۲۹/۰=β، ۰۰۴/۰=P)، ضرایب مسیر حساسیت به پاداش به ولع مصرف (۱۵/۰=β، ۰۴۱/۰=P) و عود (۲۱/۰=β، ۰۰۶/۰=P) در مدل مورد بررسی، معنادار است. اما ضرایب مسیر سوء گیری توجه به عود معنادار نبود (۱۴/۰=β، ۱۱۳/۰=P). هم چنین ولع مصرف، نقش میانجی برای روابط بین تصمیم گیری پرخطر، سوء گیری توجه و حساسیت به پاداش ایفا می کرد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج، برای پیش بینی عود مصرف مواد می توان از متغیرهای تصمیم گیری پرخطر، سوء گیری توجه، حساسیت به پاداش و نقش میانجی ولع مصرف استفاده نمود. بنابراین پیشنهاد می شود متخصصان حوزه اعتیاد از نتایج پژوهش حاضر در برنامه های درمانی و مشاوره ای خود استفاده نمایند.
واژه های کلیدی: عود، تصمیم گیری پرخطر، سوء گیری توجه، حساسیت به پاداش، ولع مصرف
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مینا طاهری فرد
محقق اردبیلی
سجاد بشرپور
محقق اردبیلی
نادر حاجلو
محقق اردبیلی
محمد نریمانی
محقق اردبیلی
جابر علیزاده گورادل
دانشگاه زنجان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :