بهینه سازی استخراج رنگدانه های کاروتنوئیدی از ضایعات خرچنگ آبی (Portunus pelagicus) ومیگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus) توسط امواج فراصوت و مایکروویو

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 340

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMST-20-2_006

تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1401

چکیده مقاله:

ضایعات خرچنگ و میگو می توانند به عنوان ارزان ترین مواد اولیه جهت استخراج رنگدانه های کاروتنوئیدی و جایگزینی با رنگ های مصنوعی استفاده شوند. استخراج این ترکیبات ارزشمند از ضایعات آبزیان نه-تنها موجب رونق صنعت فرآوری آبزیان می شوند، همچنین آلودگی زیست محیطی را نیز کاهش می دهند. در این تحقیق از آستاگزانتین به عنوان ترکیب هدف استخراج با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا جهت آنالیز مقدار رنگدانه های استخراجی توسط امواج فراصوت و مایکروویو با توجه به فاکتورهای تعداد دفعات و مدت زمان استخراج، توان دستگاه فراصوت و مایکروویو و نسبت حلال به ضایعات برای بدست آوردن بهترین شرایط استخراج استفاده گردید. نتایج بدست آمده جهت استخراج رنگدانه ی کاروتنوئیدی توسط امواج فراصوت از ضایعات خرچنگ،۳بار استخراج با نسبت ۱۵ برابر حلال به ضایعات با توان۹۰وات به مدت۳۰ثانیه می باشد. که در نهایت مقدار رنگدانه یµg/g۵۸۴/۰±۱۲/۱۴۰۷ بدست آمد و از ضایعات میگو۱بار استخراج با نسبت۱۰برابر حلال به ضایعات با توان۱۵۰وات به مدت۱۰۵ثانیه می-باشد که در نهایت مقدار رنگدانه یµg/g۰۲۳/۰±۴۳/۱۲۵۷بدست آمد. بهترین شرایط استخراج رنگدانه ی کاروتنوئیدی به کمک مایکروویو از ضایعات خرچنگ،۳بار استخراج با نسبت۱۵برابر حلال به ضایعات با توان۴۰۰وات به مدت۶ثانیه می باشد که در نهایت مقدار رنگدانه ی بدست آمدهµg/g۲۵/۰±۰۷/۱۰۸۲می باشد و از ضایعات میگو۳بار استخراج با نسبت۱۵برابر حلال به ضایعات با توان۶۰۰وات به مدت۶ثانیه میباشد که در نهایت مقدار رنگدانه ی استخراج شدهµg/g۴۷/۰± ۲۵/۱۴۷۰بدست آمد. در مقایسه با روش مرسوم (خیساندن)،حداقل میزان استخراج رنگدانه های کاروتنوئیدی از ضایعات خرچنگ و میگو به ترتیب۹۵و۱۷برابر شده است. در نتیجه روش سطح پاسخ در بهینه سازی شرایطفرآیند، از روش های موثر برای استخراج رنگدانه های کاروتنوئیدی از ضایعات خرچنگ و میگو می باشد.

نویسندگان

حنیف هوشمند

Fish processing, Fisheries and environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.

بهاره شعبانپور

Fish processing, Fisheries and environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.

مرضیه موسوی نسب

Seafood Processing Research Group, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran

علیرضا عالیشاهی

Fish processing, Fisheries and environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.

محمد تقی گلمکانی

Department of Food Science and Technology, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran