مطالعه شمایل شناسانه تصویر عصا در آثار محمد سیاه قلم به روش اروین پانوفسکی
محل انتشار: مبانی نظری هنرهای تجسمی، دوره: 7، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 303
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_VISUA-7-2_005
تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1401
چکیده مقاله:
آثار سیاه قلم در تاریخ هنر نگارگری به دلیل تفاوت های تجسمی و بیانی دارای جایگاه ویژه است. به نظر می رسد برخی از عناصر تصویری به کار رفته در این آثار، از لحاظ بیانی واجد مفاهیم ویژه و از منظر روابط هنری و فرهنگی نشان دهنده تبادلات بینا فرهنگی خاصی می باشند. عصا یکی از این عناصر بصری است که مورد توجه این مطالعه بوده و مشابه عصای لوهان ها در چین و منطقه آسیای میانه می باشد. با توجه به حضور احتمالی نقاش در منطقه مورد بحث، به نظر توجیه قانع کننده ای در رابطه مابین عصای لوهان و عصا در آثار سیاه قلم وجود دارد. بدین ترتیب، هدف مقاله حاضر، مطالعه شمایل شناسانه تصویر عصا، نحوه بازنمایی آن در آثار معرفی شده از هنرمند و جستجوی کارکرد احتمالی عصا در آثار است. صورت، بیان و معنا در این آثار مورد بررسی قرار می گیرند. با توجه به نظریه اروین پانوفسکی، چه رابطه شمایل شناسانه ای بین تصویر عصا در آثار سیاه قلم با عصای آیینی لوهان ها در چین و آسیای میانه وجود دارد؛ پرسشی است که پژوهش در پی پاسخ گویی بدان است. در همین راستا، مقاله حاضر در نظر دارد با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و تطبیق نمونه ها، تصویر عصا را در آثار سیاه قلم مورد مطالعه قرار دهد. داده های مقاله به روش کتابخانه ای گرد آوری شده و از رویکرد شمایل شناسی برای تحلیل داده ها استفاده شده است. بر اساس یافته های مقاله، مشخص گردید که هم در شمنیسم و هم در آیین بودا، عصا دارای کارکردی ارتباطی می باشد و از دیدگاه شمایلی، عصا تجلی صورت متعالی از یک امر مقدس است. از لحاظ محتوایی نیز عصا در آثار سیاه قلم با وجود نشانه هایی، دارای کارکرد جادویی بوده و گویای یک امر نامحسوس است. مطابق نظریه پانوفسکی در باب تصویر، گروه دوم از عصاها در آثار این نقاش، از دنیای صورت و از ظواهر به عالم معنا سوق پیدا کرده و عصا بازتابنده ارتباط با یک عالم الوهی می باشد.
نویسندگان
مهدی محمد زاده
دکتری هنر در ادیان، استاد دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه آتاتورک، ارزروم، ترکیه و دانشکدده هنرهای تجسمی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران
فریبا ازهری
دانشجوی دکتری هنر اسلامی، نویسنده مسئول، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران،
شهریار شکرپور
استادیار دانشگاه هنر اسلامی تبریز، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :