پراسنجه های جدول زندگی و میزان پارازیتیسم زنبور Trichogramma embryophagum در پرورش انبوه طولانی مدت روی تخم های شب پره آرد
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 217
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JBIOCO-9-1_008
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1401
چکیده مقاله:
کیفیت عوامل کنترل بیولوژیک نقش مهمی در موفقیت یک برنامه کنترل بیولوژیک دارد. اعتقاد بر این است که پرورش انبوه طولانی مدت این عوامل در محیط بسته روی کیفیت آنها تاثیر دارد. ویژگی های جدول زندگی و پارازیتیسم زنبورTrichogramma embryophagum (Hartig) طی ۳۲ نسل روی تخمهای Ephestia kuehniella Zeller مورد بررسی قرار گرفت. جمعیت اولیه زنبور از باغات انار کوهدشت استان لرستان و میزبان آزمایشگاهی از یک انسکتاریوم پرورش حشرات مفید در همدان تهیه و در دمای۲±۲۷ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد پرورش داده شدند. دادههای مربوط به طول مراحل مختلف رشدی، بقا، باروری و پارازیتیسم زنبورها در نسلهای ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۲۵، ۲۸، ۳۰ و ۳۲ جداگانه، تعیین و از روش جدول زندگی مرحله رشدی-سنی دو جنسی و نرم افزارهای TWOSEX–MSChart programوCONSUME–MSChart برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد. نتایج نشان داد طول عمر افراد بالغ ماده تا نسل ۱۵ تفاوت معنی داری ندارد اما با افزایش تعداد نسل ها به طور معنی داری کاهش یافته و به ۱۵/۷ روز در نسل ۳۰ رسید. بیشترین و کمترین میزان زادآوری زنبور به ترتیب در نسل های ۵ (۷۳/۷۲ تخم) و ۳۲ (۶۴/۲۸ تخم) مشاهده شدند. بیشترین نرخ خالص تولید مثل (R۰) نیز در نسل های ۵–۱۵ مشاهده شد. نرخ ذاتی افزایش طبیعی جمعیت (r) نیز در نسل های ۵ تا ۱۵ به طور معنی داری از سایر نسل ها بیشتر بود. مقدار r از ۳۰۱/۰ روز ۱– در نسل ۵ به ۲۲۹/۰ روز ۱– در نسل ۳۲ رسید. میزان نرخ متناهی پارازیتیسم (ω) نیز با افزایش تعداد نسل ها کاهش یافت و از ۴۷۸/۰ (میزبان/پارازیتوئید/روز) در نسل ۵ به ۳۳۲/۰ (میزبان/پارازیتوئید/ روز) در نسل ۳۲ رسید. براساس یافته های این تحقیق وجود شرایط پرورش یکنواخت و عدم افزودن افراد وحشی به جمعیت، سبب کاهش کیفیت زنبورهای پرورش یافته پس از نسل ۱۵ شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرزانه سادات
گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران
علیرضا نظری
گروه امنیت غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران
شهریار جعفری
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
زهرا رفیعی کرهرودی
گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :