تاثیر صمغ کتیرا و آغازگر تولید کننده اگزوپلی ساکارید بر خصوصیات کیفی، بافتی و ریزساختاری پنیر چدار
محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 26، شماره: 3
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 235
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FOODRE-26-3_001
تاریخ نمایه سازی: 23 آذر 1401
چکیده مقاله:
صمغ کتیرا و اگزوپلی ساکاریدها دارای خصوصیاتی هستند که می توانند جایگزین چربی در پنیر شوند. تاثیر صمغ کتیرا و آغازگر تولید کننده اگزوپلی ساکارید(EPS) بر خواص فیزیکوشیمیایی، بافتی و ریزساختاری پنیر چدار کم چرب طی دوره رسیدن مورد بررسی قرار گرفت. پنیر چدار در ۵ تیمار، شامل تیمارهای کم چرب و پرچرب شاهد، حاوی ۰۶/۰ % صمغ کتیرا، حاوی آغازگر تولیدکننده EPS و حاوی ۰۶/۰ % صمغ کتیرا و آغازگر EPS به صورت ترکیبی تهیه شد. نمونهها تحت خلا بسته بندی و در دمای C° ۱± ۶ بمدت ۶ ماه نگهداری شدند.نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که با افزودن صمغ کتیرا، نسبت به نمونه شاهد پرچرب، ماده خشک و چربی در ماده خشک نمونههای پنیر کاهش و درصد نمک و راندمان پنیرسازی افزایش یافت (P<۰.۰۵). اما افزودن آغازگر تولید کننده EPS، تاثیر معنی داری بر این ویژگیها نداشت (P>۰.۰۵). با توجه به نتایج ارزیابی بافت، آغازگر تولید کننده EPS موجب افزایش معنی دار سفتی و پیوستگی نسبت به نمونه شاهد پرچرب شد (P<۰.۰۵). اما صمغ کتیرا تاثیر معنی دار بر پارامترهای TPA نداشت (P>۰.۰۵). در تصاویر میکروسکوپ الکترونی نمونههای حاوی صمغ کتیرا ماتریکس پروتئینی با حفرات زیاد مشاهده شد، ولی نمونههای حاوی آغازگر تولیدکننده EPS ساختار یکنواختتری داشتند و نمونههای حاوی هر دو نوع جایگزین چربی حالت بینابین این دو وضعیت را نشان دادند. نتایج ارزیابی حسی نیز حاکی از عدم تاثیر معنیدار صمغ کتیرا و آغازگر بر فاکتورهای حسی نمونهها بود (P>۰.۰۵). با توجه به نتایج این بررسی، میتوان از صمغ کتیرا و آغازگر تولید کننده EPS به عنوان جایگزین چربی در تهیه پنیر چدار، با خواص بافتی مطلوب استفاده نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرناز نبی زاده
۱ دانشجوی دوره دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
اصغر خسروشاهی اصل
۲ استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
شهین زمردی
۳ دانشیار بخش تحﻘیﻘات فنی و مهندسی مرکز تحﻘیﻘات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحﻘیﻘات، آموزش و ترویج کشاورزی ارومیه
محسن اسمعیلی
۴ دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :