تاثیر ساختار و مدیریت تدارکات، شایستگی های حرفه ای کارکنان، و کیفیت خط مشی تدارکات بر اجرای موفقیت آمیز آن در پرتو عوامل تعدیل گر در بانک های دولتی ایران
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 74
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMDP-35-1_001
تاریخ نمایه سازی: 29 آبان 1401
چکیده مقاله:
هدف: پژوهش حاضر به دنبال بررسی عوامل تعدیل گر در اجرای موفقیت آمیز خط مشی تدارکات در بانک های دولتی است.
طرح پژوهش/ روششناسی/ رویکرد: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات جزو پژوهش های کمی است. جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان ناظر بر تدارکات هشت بانک دولتی است که از خطمشی های تدارکات عمومی کشور استفاده می کنند، که از میان آن ها ۱۵۱ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه محققساخته نیز پس از سنجش اعتبار و روایی آن میان شرکت کننده ها توزیع شد. برای انتخاب نمونه از نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد.
یافته ها: تحلیل مسیر دادهها نشان میدهد که ساختار مناسب، مدیریت اثربخش، شایستگی حرفه ای کارکنان، و کیفیت قوانین و مقررات بر اجرای موفق خطمشی تدارکات اثر مثبت و معناداری دارند. در ضمن، نتایج نشانگر آن است که تدارکات الکترونیک، تلاطم سیاسی و بیثباتی اقتصادی، مناسبات اجتماعی، نظارت برونسازمانی، و شدت رقابت روابط بین متغیرهای مستقل و وابسته را مطابق مدل پژوهش تعدیل می کنند.
ارزش/ اصالت: مطالعات بسیاری در مورد اجرای موفق خطمشی انجام شده است، اما چارچوب جامعی در مورد اجرای موفق خطمشی تدارکات وجود ندارد. یافتههای پژوهش حاضر عوامل اثرگذار بر اجرای موفقیتآمیز خطمشی تدارکات را در بخش دولتی ایران شناسایی میکند که فاقد سابقه نظری در ادبیات پیشین است.
کلیدواژه ها:
Proper Organizational Structure ، Effective Management ، Professional Competence of Employees ، Quality of Laws and Regulations ، Successful Implementation of Procurement Policy. ، ساختار مناسب ، مدیریت اثربخش ، شایستگی حرفه ای کارکنان ، کیفیت قوانین و مقررات ، اجرای موفق خطمشی تدارکات.
نویسندگان
عباس شفیعی
Department of Public Management, Faculty of Management and Accounting, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran.
فرج اله رهنورد آهن
Institute for Management and Planning Studies, Tehran, Iran.
علیرضا علی نژاد
Faculty of Industrial Engineering, Qazvin Branch, Islamic Azad University, Qazvin, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :