ضرورت توجه بیشتر به موضوع «اجتناب اطلاعات سلامت» در پژوهش های حاضر

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 249

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HIM-17-4_007

تاریخ نمایه سازی: 9 آبان 1401

چکیده مقاله:

حدود ۳۳۰ سال قبل از میلاد، ارسطو بیان کرد که «همه انسانها طبیعتا تمایل دارند که بدانند، اما با وجود ارزش بالای اطلاعات و بر خلاف نیاز ذاتی انسان برای آگاهی و دانایی، برخی از مواجهه و کسب اطلاعات اجتناب می کنند.اجتناب اطلاعات مجموعه ای از رفتارها و اقدامات گزینشی به منظور متوقفکردن، محدود کردن، تاخیر جستجو، مواجهه، پردازش و استفاده از اطلاعاتاست. گاهی اجتنابگران، از اطلاعات مربوط به بیماری یا شرایط و وضعیتخود اجتناب میکنند که تحت عنوان «اجتناب اطلاعات سلامت» خواندهمی شود. نادیده گیری اطلاعات، سبب تهدید سلامت افراد می شود؛ به طوری کهپژوهشگران حوزه سلامت، از اجتناب اطلاعات سلامت به عنوان یک رفتارآسیب زا (Counterproductive) یاد می کنند. افراد در برخی بیماری هاهمچون انواع سرطان ها، ایدز و دیابت به دلایل مختلف از جمله عدم تمایل بهتغییر روال عادی زندگی، احساسات ناخوشایند همچون ترس و نگرانی و تنش(استرس)، از اطلاعات پزشکی دوری می کنند و ممکن است از انجام آزمایش،غربالگری و حتی مراجعه به پزشک خودداری نمایند. همچنین، برخی اطلاعات،فرد را مجبور به انجام کارهای ناخواسته و حتی تغییر باورها و عقاید می کند.بنابراین، افراد اجتناب از اطلاعات را به عنوان راهبردی تدافعی و مقابله ایبرمی گزینند. در شرایط کنونی که جهان درگیر بیماری کووید ۱۹ است، نظام(سیستم) خدمات درمانی، آموزشی و خدمات اطلاع رسانی با چالش های مختلفیروبه رو می باشد و یکی از این چالش ها، شیوه تعامل افراد با اطلاعات است. ازسوی دیگر، در مطالعات داخلی، بیشتر به نیازهای اطلاعاتی، رفتارهای جستجو واستفاده از اطلاعات اهمیت داده شده و اجتناب اطلاعات به عنوان یکی از وجوهمهم رفتار اطلاعاتی آنگونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است. شاهد اینمدعا، جستجوی کلمات مرتبط با این موضوع همچون «اجتناب اطلاعات سلامت»، «پرهیز اطلاعات سلامت»، «اطلاعات گریزی سلامت»، «پرهیز از اطلاعات سلامت»، «گریز از اطلاعات سلامت» و «چشم پوشی از اطلاعات سلامت» در تیرماه سال ۱۳۹۹ در بین مقالات فارسی در پایگاه های Magiran, (Scientific Information Database) SID و IranMedex بود که نتیجه ای مشاهده نشد. درک اجتناب از اطلاعات سلامت به عنوان بخشی از مدیریت اطلاعات سلامت، از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چرا که می تواندبسیاری از حوزه های ارتباطات سلامت مانند کمپین های بهداشت عمومی،آموزش بیمار، ارتباط کادر درمانی و بیمار و حتی حمایت اجتماعی بیماران راتحت تاثیر قرار دهد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

فرحناز نادربیگی

دانشجوی دکتری تخصصی، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

علیرضا اسفندیاری مقدم

دانشیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

عاطفه زارعی

استادیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

بهروز بیات

استادیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران