تاریخچه رسوب گذاری- دیاژنزی و چینه نگاری سکانسی بخش بالایی سازند سروک (کرتاسه) در میادین هیدروکربوری مرکز و جنوب فروافتادگی دزفول، جنوب باختر ایران
محل انتشار: دوفصلنامه رسوب شناسی کاربردی، دوره: 9، شماره: 18
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 185
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PSJBA-9-18_014
تاریخ نمایه سازی: 24 مهر 1401
چکیده مقاله:
توالی های کربناته بخش بالایی سازند سروک به سن سنومانین - تورونین که در بخشهای مختلف جنوبباختری ایران و خلیج فارس نهشته شدهاند، یکی از مهمترین مخازن هیدروکربنی در جهان بهشمار میروند. به منظور بررسی تاریخچه رسوبگذاری و دیاژنزی سازند سروک در میدانهای هیدروکربوری واقع در بخش مرکزی و جنوبی فروافتادگی دزفول، مطالعه پتروگرافی بر روی مغزههای حفاری و برشهای نازک میکروسکوپی تهیهشده از این سازند در ۶ چاه از ۵ میدان انجام گردید. مطالعات رخسارهای منجر به شناسایی ۱۴ ریزرخساره رسوبی گردید. این ریزرخسارهها در شش مجموعه رخسارهای شامل حوضه، رمپ بیرونی، رمپ میانی، لاگون دریای باز، پشتههای زیرآبی و لاگون محصورشده دستهبندی شدند. بر این اساس، محیط رسوبگذاری سازند سروک در میدانهای مطالعهشده، رمپ کربناته همشیب پیشنهاد شده است. مهمترین فرایندهای دیاژنزی شناساییشده در این پژوهش شامل انحلال، سیمانیشدن، دولومیتیشدن، دولومیتزدایی، سیلیسی شدن، نوشکلی، تراکم و شکستگی بوده که طی مراحل مختلف دیاژنز دریایی، جوی (ائوژنتیک و تلوژنتیک) و دفنی کمعمق تا عمیق ایجاد شدهاند. بررسیهای چینهنگاری سکانسی منجر به شناسایی دو سکانس رسوبی رده سوم در بخش مورد مطالعه از سازند سروک (سنومانین - تورونین) گردید و ارتباط رخسارهها و فرایندهای دیاژنزی با جایگاههای سکانسی مورد بررسی قرار گرفت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
جواد سبحانی فروشانی
کارشناس ارشد رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران
حمزه مهرابی
استادیار دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران
حسین رحیم پور بناب
استاد دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :