تاثیر کیفیت گیاهچه و تراکم کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و ویژگی های بیوشیمیایی برنج رقم طارم محلی در کشت اول و راتون
محل انتشار: فصلنامه به زراعی کشاورزی، دوره: 24، شماره: 3
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 318
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCI-24-3_003
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1401
چکیده مقاله:
به منظور بررسی تاثیر کیفیت گیاهچه و تراکم کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و ویژگی های بیوشیمیایی برنج رقم طارم محلی در کشت اول و راتون، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۶ در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران در آمل اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمار فاصله کاشت عامل اصلی، تعداد بوته در کپه عامل فرعی و نوع گیاهچه عامل فرعی فرعی بودند. بذرهای برنج در جعبههای نشا در شش تیمار بسترهای متفاوت کشت شد. این بسترها شامل خاک با گوگرد و ۵۰ درصد سبوس برنج (S۱)، خاک بدون گوگرد با ۲۵ درصد سبوس برنج (S۲)، خاک با گوگرد و ۲۵ درصد سبوس برنج (S۳)، خاک با گوگرد، تیوباسیلوس و ۵۰ درصد سبوس برنج (S۴)، خاک بدون گوگرد با کمپوست چوب و ۲۵ درصد سبوس برنج (S۵)، خاک با گوگرد، تیوباسیلوس و ۲۵ درصد سبوس برنج (S۶) درصد حجمی بودند. نتایج کشت اصلی نشان داد که بالاترین عملکرد دانه (۵۰۴۳ کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (۱۲۳۱۹ کیلوگرم در هکتار) از تیمار خاک بستر با گوگرد با سبوس ۵۰ درصد حاصل شد. تیمار آرایش کاشت در کشت راتون بر تعداد دانه پوک (۱/۴)، عملکرد دانه (۱۶۱۷ کیلوگرم درهکتار)، تیمار تعداد بوته در کپه بر تعداد پنجه (۳/۱۰)، سطح برگ (۶/۱۰ سانتی مترمربع)، طول خوشه (۴/۲۰ سانتی متر) و عملکرد دانه (۱۶۱۳ کیلوگرم در هکتار) و تیمار نوع گیاهچه بر تعداد پنجه (۴/۱۰)، تفاوت معنیداری از لحاظ آماری نشان داد. تولید گیاهچه با بستر خاک گوگرد و ۵۰ درصد سبوس برنج بهترین نتایج را در کشت اصلی و راتون نشان داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدعلی اسماعیلی
دانشیار، گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
حبیب الله رنجبر
دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
همت اله پیردشتی
استاد، گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
مرتضی نصیری
استادیار پژوهش، بخش اصلاح و تهیه بذرموسسه تحقیقات برنج، معاونت مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، آمل، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :