بررسی تغییرات آنزیم پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز در ارقام حساس و متحمل خیار نسبت به نماتد مولد گره ریشه، در اثر قارچ مایکوریز
محل انتشار: مجله آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 87، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 172
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEN-87-1_001
تاریخ نمایه سازی: 22 شهریور 1401
چکیده مقاله:
هدف از این تحقیق، مقایسه تاثیر قارچ مایکوریز آربوسکولار Funneliformis mosseaeبر فعالیت آنزیم های دفاعی تولید شده در اثر حمله نماتد مولد گره Meloidogyne incognita به ریشه خیار ارقام متحمل (سوپردومینوس) و حساس (دانیتو) بوده است. به این منظور آزمایشی در گلخانه با چهار تیمار و چهار تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی (طرح خرد شده در زمان) انجام گرفت. ابتدا گیاهچههای خیار در خاک سترون پرورش یافت. به تیمارهای حاوی مایکوریز میزان ۷۵ گرم زادمایه قارچ در هر کیلوگرم خاک اضافه گردید. ۴۵ روز بعد از مایه زنی قارچ مایکوریز، تعداد ۱۵۰۰ عدد لارو سن دوم در هر کیلوگرم خاک اضافه شد. تغییرات کمی آنزیم های پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز در روزهای دوم، چهارم، ششم و هشتم بعد از مایه زنی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در تیمار مایه زنی شده با نماتد، میزان فعالیت آنزیم های مذکور به نسبت گیاه شاهد افزایش یافت. در تیمار قارچ مایکوریز به تنهایی، میانگین فعالیت آنزیم ها در تمام زمان ها، بالاتر از میانگین شاهد و تیمار نماتد بود. در هر دو رقم، در تیمار نماتد به همراه قارچ مایکوریز، فعالیت آنزیم های مذکور به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت. به طور کلی، میزان فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز در رقم متحمل به طور قابل ملاحظه ای بیش تر از رقم حساس در همان تیمارها و روزهای اندازه گیری بود که میتواند با نقش این آنزیمها در افزایش تحمل نسبت به نماتد ارتباط داشته باشد. تاثیر قارچ مایکوریز در افزایش مقادیر آنزیمهای دفاعی در تیمارهای مورد بررسی از دیگر نتایج این تحقیق به شمار میرود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
آمنه حسینی خواه چوشلی
گروه بیماری شناسی گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران.
سعید رضائی
گروه بیماری شناسی گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، ایران
سالار جمالی
گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
حمیدرضا زمانی زاده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی
فرهاد رجالی
موسسه تحقیقات خاک و آب کرج
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :