مقایسه اثر تنیدگی زایی محاسبه ذهنی و تعارض زبان شناختی واج فونتیک بر تغییرات کورتیزول بزاقی در دختران دانش آموز دبیرستانی
محل انتشار: دوفصلنامه زبان شناخت، دوره: 3، شماره: 5
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 227
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LANG-3-5_002
تاریخ نمایه سازی: 15 شهریور 1401
چکیده مقاله:
تعارض زبان شناختی واج فونتیک یکی از عوامل مهم زمینه ساز تنیدگی در دانش آموزان به حساب می آید که پیامد های روانی فیزیولوژیکی مختلفی دارد. هدف پژوهش حاضر مقایسه آثار تنیدگی زایی محاسبه ذهنی (جمع بندی متوالی اعداد بدون استفاده از قلم، کاغذ، و ماشین حساب) و تعارض زبان شناختی واج فونتیک (تعارضی که بر اثر خواندن واج های فارسی نگارش شده به حروف انگلیسی در زمینه شناسایی کلمه، تداعی واژگانی و معنایی آن پدید می آید)، بر فعالیت محور هیپوتالاموس هیپوفیز آدرنال (تغییرات کورتیزول بزاقی) در دانش آموزان است. در این بررسی، ۳۰ دانش آموز دختر از یک دبیرستان در منطقه ۵ آموزش و پرورش شهر تهران به صورت نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند. پس از اطمینان از سلامت جسمی و روانی، آن ها به دو گروه مساوی تقسیم شدند. گروه اول تعارض زبان شناختی واج فونتیک (آزمون خواندن متن پینگلیش) و گروه دوم محاسبه ذهنی (آزمون PASAT) را انجام دادند. نمونه های بزاقی در هر دو گروه ۳ بار (قبل از آزمون، بعد از آزمون، و ۱۵ دقیقه بعد از آزمون) گرفته شد و میزان کورتیزول بزاقی در آزمایشگاه با روش الایزا تعیین گردید. یافته ها: دو تکلیف محاسبه ذهنی و تعارض زبان شناختی واج فونتیک در تغییر میزان متغیر وابسته (کورتیزول بزاقی) در سه نوبت تفاوت معناداری ندارند (۰۵/۰>P)؛ تغییرات شاخص فیزیولوژیک در دو گروه آزمایشی بیان گر افزایش کورتیزول بزاقی پس از هر دو آزمون است. نتیجه گیری: محاسبه ذهنی و تعارض زبان شناختی واج فونتیک، به مثابه منابع تنیدگی زایی، کورتیزول بزاقی را در دختران دانش آموز دبیرستانی افزایش می دهند و افزایش در دو گروه یک سان است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فریبا جان نثاری لادانی
دانشگاه پیام نور تهران
علیرضا آقایوسفی
دانشیار گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور
احمد علی پور
استاد گروه روان شناسی دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور
حسین زازع
دانشیار گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :