تعیین مهم ترین صفات زراعی موثر بر عملکرد دانه لاین های خالص نوترکیب عدس (Lens culinaris Medik)
محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 18، شماره: 2
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 245
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-18-2_006
تاریخ نمایه سازی: 24 تیر 1401
چکیده مقاله:
مطالعه صفات زراعی و ارتباط آنها با عملکرد دانه می تواند به شناخت راهکارهای مناسب برای انتخاب ارقام پرمحصول
کمک نماید. این تحقیق به منظور بررسی ارتباط بین صفات زراعی و عملکرد دانه عدس، ۱۱۸ لاین خالص نوترکیب عدس
(حاصل از تلاقی L۳۶۸۵ × قزوین) به همراه والدین آنها در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در دو سال زراعی (۹۲-۱۳۹۱ و ۹۳-۱۳۹۲) انجام شد. به دلیل معنی دار نبودن اثر بلوک های ناقص درون هر تکرار، داده ها بصورت تجزیه مرکب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج آزمایش، لاین های ۱۱۱، ۸۲، ۳۰ و ۸۵ از لحاظ ویژگی های زراعی، فنولوژیک و عملکرد دانه به عنوان لاین های برتر شناسایی شدند. بررسی پارامترهای ژنتیکی نشان داد که صفات وزن غلاف در بوته، تعداد غلاف در بوته، عملکرد زیستی و عملکرد دانه بالاترین مقادیر مربوط به پیشرفت ژنتیکی، ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی را داشته و بیشترین میزان وراثت پذیری در وزن غلاف در بوته (۷۰/۰=h۲)، روز تا رسیدگی (۶۷/۰= h۲) و روز تا گلدهی (۵۸/۰=h۲) وجود داشت. ضرایب همبستگی پیرسون نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار عملکرد دانه با عملکرد زیستی، عرض برگ، تعداد و وزن غلاف در بوته و همچنین همبستگی منفی و معنی دار با روز تا گلدهی و رسیدگی بود. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان دهنده نقش تعیین کننده و موثر صفات مزبور (به غیر از وزن غلاف در بوته) بود. بر اساس نتایج تجزیه علیت مبتنی بر رگرسیون گام به گام، بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد دانه مربوط به عملکرد زیستی و عرض برگ بود؛ درحالیکه تعداد غلاف در بوته از طریق عملکرد زیستی بیشترین اثر غیرمستقیم را بر عملکرد دانه داشت. در تجزیه خوشه ای بر اساس کلیه صفات مورد مطالعه، چهار گروه ایجاد شد و لاین های برتر در یک گروه قرار گرفتند. با توجه به نتایج بدست آمده در پژوهش حاضر، استفاده از صفات تعداد غلاف در بوته، عملکرد زیستی، عرض برگ، روز تا گلدهی و رسیدگی در انتخاب به منظور تولید عملکرد دانه بالا در عدس قابل توصیه به نظر می رسند.
کلیدواژه ها:
Agronomic traits ، Lentil ، Path analysis ، Seed yield and Stepwise regression. ، تجزیه علیت ، رگرسیون گام به گام ، صفات زراعی ، عدس و عملکرد دانه.
نویسندگان
محمد حسن رحیمی
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
سعداله هوشمند
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
محمود خدامباشی
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :