پیش بینی مقادیر تبخیر روزانه با الگوریتم هیبریدی رگرسیون بردار پشتیبان- کرم شب تاب و پرسپترون چندلایه
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 390
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JIRCSA-9-4_005
تاریخ نمایه سازی: 11 تیر 1401
چکیده مقاله:
پیش بینی تبخیر روزانه یک ابزار تعیین کننده و مفید در کشاورزی پایدار و مسائل هیدرولوژیکی، به ویژه در طراحی و مدیریت سیستم های منابع آب است. بنابراین، در این مطالعه توانایی مدلهای هوش مصنوعی پرسپترون چندلایه (MLP)، رگرسیون بردار پشتیبان (SVR) و مدل ترکیبی رگرسیون بردار پشتیبان با الگوریتم کرم شبتاب (SVR-FFA) در برآورد تبخیر روزانه در ایستگاه تکاب، طی دوره ۲۰۲۰-۲۰۰۲ با استفاده از چهار معیار آماری مورد ارزیابی قرار گرفت. در هر سه مدل بکار گرفته شده، سناریوی برتر مدلی بود که ورودی آن شامل پارامترهای میانگین دما، حداقل دما، حداکثر دما، رطوبت نسبی متوسط، حداقل رطوبت نسبی، حداکثر رطوبت نسبی، سرعت باد و ساعات آفتابی بود. در میان پارامترهای ورودی نیز پارامتر ساعات آفتابی از مولفههای موثر بر پیشبینی تبخیر بوده که باعث کاهش خطا در تمام مدلها شده است. نتایج بهدست آمده نشان داد که سناریو ششم مدل MLP بهترین عملکرد را با کمترین خطا (۱۸/۲) نسبت به تمامی مدلها ارائه داد. همچنین نتیجه گرفته شد که سناریو ششم مدل SVR-FFA خطای کمتری (۲/۲) را نسبت به سایر مدلها داشته است. در بین سناریوهای مدل SVR نیز سناریو ششم کمترین خطا را (۲۷/۲)، نسبت به سایر ترکیبات SVR از خود نشان داد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که سناریو ششم مدل MLP بهترین عملکرد را داشته و نیز الگوریتم هیبریدی کرم شبتاب باعث بهبود عملکرد رگرسیون بردار پشتیبان در برآورد تبخیر روزانه شد.
کلیدواژه ها:
Prediction ، Evaporation ، Firefly algorithm ، Support vector regression ، الگوریتم کرم شب تاب ، پیش بینی ، تبخیر ، رگرسیون بردار پشتیبان.
نویسندگان
میلاد شرفی
دانشگاه ارومیه
سعید صمدیان فرد
دانشگاه تبریز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :