بررسی مولفه های پرشدن دانه نخود (Cicer arietinum L.) با استفاده از مدل دوتکه ای در شرایط قطع آبیاری، کاربرد متانول و تلقیح بذر با کودهای زیستی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 200
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPR-12-2_001
تاریخ نمایه سازی: 25 خرداد 1401
چکیده مقاله:
به منظور بررسی مولفههای پرشدن دانه نخود با استفاده از مدل دوتکهای در شرایط قطع آبیاری، کاربرد متانول و تلقیح بذر با کودهای زیستی، آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعهای در روستای پیرالقر اردبیل در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ اجرا شد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از: کاربرد متانول در سه سطح (محلولپاشی با آب بهعنوان شاهد، کاربرد ۲۰ و ۳۰ درصد حجمی)، کودهای زیستی در چهار سطح (عدم مصرف بهعنوان شاهد، کاربرد مزوریزوبیوم سیسری، کاربرد توام میکوریز و مزوریزوبیوم سیسری، کاربرد مزوریزوبیوم سیسری با سودوموناس و میکوریز) و آبیاری در سه سطح (آبیاری کامل بهعنوان شاهد، محدودیت شدید آبی یا قطع آبیاری در مرحله گلدهی و محدودیت ملایم آبی یا قطع آبیاری در مرحله شروع غلافدهی). از مدل خطی دوتکهایی برای کمی کردن مولفه های مربوط به پرشدن دانه استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین تعداد و وزن گره (بهترتیب ۶/۱۱ و ۲۱/۱۳ میلیگرم در بوته)، شاخص سبزینگی (۲۸/۵۰)، سرعت پرشدن دانه (۰۱۱/۰ گرم در روز)، طول دوره و دوره موثر پرشدن دانه (بهترتیب ۵۷/۳۹ و ۲/۳۲ روز) و عملکرد دانه (۱۴۵۵ کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری کامل و سطوح بالای متانول و کاربرد مزوریزوبیوم سیسری با سودوموناس و میکوریز به دست آمد که از یک افزایش، به ترتیب ۲۳۷ و ۱۴۸درصدی تعداد و وزن گره، ۱۷/۸۴ درصدی شاخص سبزینگی، ۴۸/۳۴ درصدی سرعت پرشدن دانه، ۳۸/۲۱ و ۳/۲۵درصدی به ترتیب طول دوره و دوره موثر پرشدن دانه، ۱۱۱درصدی عملکرد دانه در مقایسه با عدم کاربرد متانول و کودهای زیستی در شرایط قطع آبیاری در مرجله گلدهی برخوردار بود. بر اساس نتایج این بررسی به نظر میرسد که تلقیح بذر با کودهای زیستی و محلولپاشی با متانول در افزایش عملکرد، سرعت و طول دوره موثر پرشدن دانه در شرایط محدودیت آبی تاثیرگذار است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رئوف سید شریفی
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
رضا سید شریفی
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :