تاثیر کاربرد مایه تلقیح ازتو باکتر و قارچ میکوریزی بر جذب برخی عناصر معدنی توسط ذرت علوفه ای (رقم سینگل کراس ۷۰۴) در سطوح مختلف فسفر

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 236

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AREO-23-1_010

تاریخ نمایه سازی: 9 خرداد 1401

چکیده مقاله:

مصرف بی رویه کود های شیمیایی فسفره نه تنها سبب افزایش تولید محصول نمی گردد، بلکه موجب ایجاد اشکال در جذب عناصر غذایی کم مصرف توسط گیاهان به ویژه در خاک های آهکی می شود. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تاثیر کاربرد باکتری ازتوباکتر و قارچ میکوریزی به عنوان کود بیولوژیک و فسفر(سوپرفسفات تریپل) به عنوان کود شیمیایی انجام شد. اثرات سه عامل، شامل باکتری ازتوباکتر (تلقیح شده و تلقیح نشده)، قارچ میکوریزی (تلقیح شده وتلقیح نشده)، و مقادیر مختلف فسفر(صفر، ۵۰، ۱۰۰ و۲۰۰ کیلوگرم در هکتار) با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقات جهاد کشاورزی اراک انجام شد. اثرات سه عامل اصلی و اثرات متقابل آنها برصفات کلنیزاسیون ریشه، عملکرد ماده خشک ذرت علوفه ای و غلظت عناصر فسفر، آهن، مس، منگنز و روی در اندام های هوایی این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که همزیستی میکوریزی با تاثیر بر رشد و افزایش عملکرد ماده خشک (۹/۴ درصد)، به نحو معنی دار غلظت مس (۹/۱۴درصد) و منگنز (۹ درصد) را کاهش و غلظت فسفر (۸/۲۸ درصد) را در اندام های هوایی افزایش داد. همچنین کاربرد ازتوباکتر با تولید متابولیت های افزاینده رشد، به نحو معنی داری سبب افزایش رشد اندام های هوایی گیاه و در نهایت عملکرد ماده خشک (۵/۷درصد) گردید، اما غلظت آهن (۷/۶درصد) را کاهش داد. کاربرد سطوح مختلف فسفر سبب افزایش غلظت فسفر (۶/۲۵ درصد) و کاهش غلظت مس (۲/۲۲درصد)، آهن (۴/۲۱ درصد) و روی (۸/۱۵ درصد) در اندام های هوایی و همچنین درصد کلنیزاسیون ریشه (۶/۱۶ درصد) به نحو معنی داری شد. اثرات سینرژیستی کاربرد توآم هر دو کود بیولوژیک (قارچ میکوریزی و باکتری ازتو باکتر) نیز سبب افزایش کلنیزاسیون ریشه (۳/۴۳ درصد)، عملکرد ماده خشک (۱۲درصد) و غلظت فسفر (۸/۴۸ درصد) و کاهش غلظت آهن (۸/۱۱درصد) و مس (۶/۱۵ درصد) در اندام های هوایی به نحو معنی داری شد اما تاثیری بر غلظت روی و منگنز نداشت. اثرات متقابل سه گانه عوامل فوق تاثیر معنی داری بر صفات مورد مطالعه نداشت.

نویسندگان

محسن امیر آبادی

کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

فرهاد رجالی

استادیار پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب کشور

محمدرضا اردکانی

دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

محسن برجی

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی اراک

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • برین، م.، ن. علی اصغر زاده. و ع. صمدی. ۱۳۸۴. ...
  • رستگار ، م . ع.۱۳۸۴ . زراعت نباتات علوفه ای ...
  • معز اردلان، م.، غ. ثواقبی فیروز آبادی. ۱۳۸۱. مدیریت حاصلخیزی ...
  • Carling, D. E., and M. F. Brown. ۱۹۸۲. Anatomy and ...
  • Goh, T. B., M. R. Banerjee., T. Shihua, and D. ...
  • نمایش کامل مراجع