پیاده سازی سیستم حسابداری آب +WA در سطح حوضه های آبریز ( مطالعه موردی: حوضه آبریز سد کرخه)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: IREC12_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد نورمحمدی

کارشناس مدل های هیدرواقلیم، سازمان آب و برق خوزستان،

علی شهبازی

معاون مطالعات جامع منابع آب، سازمان آب و برق خوزستان

علی معتمدی

رئیس گروه پیش بینی های آب و هواشناسی، سازمان آب و برق خوزستان

چکیده

تحلیل سیستم های منابع آب به منظور تدوین راهبردهای مدیریتی منا سب و حل م سائل و مو ضوعات آبی مستلزم وجود اطلاعات مختلف به منظور ایجاد درکی مناسب و عمیق از فرایندهای هیدرولوژیکی حو ضه، جریان های آب قابل مدیریت و غیرقابل مدیریت، ارتباط با کاربری ارا ضی و ارائه تصویری جامع در این خصوص است . در این راستا، چارچوب حسابداری آب به عنوان ابزاری مفید با یکپارچه سازی اطلاعات مختلف، بنایی برای مدیریتی جامع و یکپارچه برای منابع آب و به کارگیری سیاست هایی هدفمند را با شیوه ای آگاهانه فراهم می نماید . هدف این مقاله ارائه روش شناسی استقرار حسابداری آب حو ضه آبریز کشور بر اساس نتایج مدل مفهومی ویژه سازی شده SWAT-KARKHEH و چارچوب حسابداری آب WA+ می باشد. در این مطالعه حو ضه آبریز کرخه در استان خوزستان به عنوان منطقه پایلوت مطالعاتی در نظر گرفته شد و تحلیلی از شرایط حو ضه آبریز در دو دوره زمانی بر مبنای نتایج ح سابداری آب آن ارائه گردید. تحلیل نتایج استقرار چارچوب WA+ نشان دهنده کاهش حدود ۱۰ در صدی بارش ورودی به حوضه در دو دوره مورد بررسی می باشد. از طرفی در مقابل ورودی ها، حو ضه با دو خروجی عمده مواجه است که اولین و در عین حال موثرترین آن به تبخیر و تعرق طبیعی ارا ضی مربوط می باشد. طی دو دوره زمانی مورد بررسی، این مولفه حدود ۴ در صد کاهش یافته است. البته بعضا در اجزاء آن افزایش هم دیده می شود که ناشی از تغییرات سطح برخی کاربری ها نظیر اراضی کشاورزی دیم و آبی بوده است. اما اثر تغییر در شرایط اقلیمی حوضه (کاهش ۱۰ درصدی بارش ورودی در دوره دوم)، در تغییر مولفه آب قابل مدیریت خودنمایی می کند

کلیدواژه ها

حسابداری آب، +WA ، مدل SWAT ، مصرف واقعی، آب قابل مصرف.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.