اثر کاربرد عصاره کمپوست و کودهای بیولوژیک بر عملکرد کمی و کیفی چین های مختلف مرزنجوش (Origanum hortensis L.)
محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 6، شماره: 3
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 162
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_STGC-6-3_001
تاریخ نمایه سازی: 27 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
مرزنجوش یکی از گیاهان دارویی بومی ایران می باشد که به دلیل داشتن متابولیتهای ثانویه معطر، در طب سنتی کاربرد دارد. در راستای تولید گیاهان دارویی، استفاده از نهادههای آلی جایگاه ویژهای در کشاورزی پایدار دارد. نهادههای آلی مانند کودهای دامی و یا کمپوست، ضمن فراهمی متعادل عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه، می توانند در بهبود ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک نیز موثر باشند این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات رشد، عملکرد کمی و کیفی و اجزای تشکیلدهنده اسانس مرزنجوش تحت تاثیر کاربرد عصاره کمپوست و تلقیح با کودهای بیولوژیک انجام شد. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۹۱ اجرا گردید. کرتهای اصلی، ۱۶ ترکیب کودی (ازتوباکتر (B۱)، آزوسپیریلوم (B۲)، میکوریزا (B۳)، ۱۰% عصاره کمپوست (C۱)، ۲۰% عصاره کمپوست (C۲)، ۳۰% عصاره کمپوست (C۳)، C۱B۱، C۲B۱، C۳B۱، C۱B۲، C۲B۲، C۳B۲، C۱B۳، C۲B۳، C۳B۳ و شاهد) و کرتهای فرعی، سه چین طی فصل رشد بودند. نتایج نشان داد که ارتفاع ساقه اصلی، وزن تر و خشک مرزنجوش تحت تاثیر کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای بیولوژیک و عصاره کمپوست در چین اول به طور معنیداری بیشتر از چینهای دوم و سوم بود. همچنین، بیشترین افزایش معنیدار در ارتفاع ساقه اصلی، وزن تر و خشک و محتوای اسانس مرزنجوش به ترتیب برابر با ۳/۴۳ سانتیمتر، ۰۷/۴۶ گرم بر متر مربع، ۱۱/۲۷ گرم بر متر مربع و ۸۹/۰ درصد در نتیجه کاربرد تیمار C۱B۳ مشاهده شد. اجزای تشکیل دهنده اسانس تحت تاثیر کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای بیولوژیک و عصاره کمپوست قرار گرفتند. در بین اجزای تشکیل دهنده اسانس، Terpinen-۴-ol (۰۱/۱۸ درصد) و Cis-sabinene hydrate (۴/۱۵ درصد) به ترتیب بیشترین و Ledene (۰۰۵/۰ درصد) و Camphene (۰۱/۰ درصد) کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سرور خرم دل
Agron. and Plant Breed. Dept., College of Agric., Ferdowsi Univ., Mashhad, Iran.
سید محمد سیدی
Agron. and Plant Breed. Dept., College of Agric., Ferdowsi Univ., Mashhad, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :