اثر اعمال اقدامات مدیریت اراضی بر فرسایش خاک و تولید رسوب در حوزه آبخیز گلازچای اشنویه، آذربایجان غربی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 333
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_DRNL-2-3_009
تاریخ نمایه سازی: 25 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
تغییر در الگوهای استفاده از زمین، فعالیت های کشاورزی و کاهش پوشش گیاهی، فرآیندهای تخریب زمین را سرعت بخشیده است. بنابراین اجرای اقدام های مدیریتی و استفاده از اراضی برحسب استعداد/قابلیت در راستای مدیریت جامع منابع آبخیز و صرفه جویی در هزینه در آبخیزهای اولویت دار ضروری است. از همین رو پژوهش حاضر باهدف ارزیابی برنامه های مدیریتی مبتنی بر قابلیت اراضی در زیرآبخیزهای اولویت دار گلازچای اشنویه در استان آذربایجان غربی بر تغییرات فرسایش و رسوب برنامه ریزی شد. بنابراین، ابتدا قابلیت اراضی زیرآبخیزهای اولویت دار حوزه آبخیز گلازچای اشنویه بر اساس روش FAO استخراج و در شرایط فعلی آبخیز مطالعاتی اعمال شد. تغییرپذیری میزان فرسایش و رسوب و هم چنین حداکثر جریان رواناب خروجی پس از ارزیابی با استفاده از مدل IntErO برآورد شد. نتایج نشان داد شش درصد از مساحت زیرآبخیزهای مطالعاتی منطبق با قابلیت اراضی نبوده و کاربری جنگل با تغییر خالص افزایشی۲/۲۱ درصدی و مرتع غنی با تغییر خالص کاهشی ۱/۲ درصدی نسبت به شرایط فعلی بیش ترین تغییرات را به خود اختصاص دادند. در همین ارتباط تخصیص قابلیت اراضی در این مناطق فرسایش و رسوب و حداکثر جریان خروجی از حوزه آبخیز را به ترتیب به میزان ۷/۱ و ۱/۳۳ درصد کاهش خواهد داد. هم چنین رسوب ویژه آبخیز نیز به میزان ۱۲/۶ مترمکعب در کیلومترمربع در سال کاهش می یابد. نتایج پژوهش حاضر می تواند الگوی مدیریتی مناسب برای برنامه ریزان و سیاست گذاران، در راستای اعمال اقدامات مدیریتی در مناطق با اولویت بالا را ارائه نماید.
کلیدواژه ها:
Erosion Modelling ، Integrated Watershed Management ، Land Suitability ، Land Use ، Specific Sediment Yield ، استعداد اراضی ، رسوب دهی ویژه ، کاربری اراضی ، مدل سازی فرسایش ، مدیریت جامع حوزه آبخیز
نویسندگان
مصطفی ذبیحی سیلابی
Tarbiat Modares University
سید حمیدرضا صادقی
Tarbiat Modares University
رئوف مصطفی زاده
University of Mohaghegh University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :