بررسی مزیت نسبی کشت مخلوط افزایشی کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo L.) و آفتابگردان (Helianthus annuus L.) تحت تاثیر تنش خشکی
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 13، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 263
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-13-4_004
تاریخ نمایه سازی: 30 فروردین 1401
چکیده مقاله:
بهمنظور بررسی تاثیر سطوح مختلف آبیاری و الگوی کاشت بر کمیت و کیفیت عملکرد و کارایی مصرف آب (WUE) دو گیاه کدو تخم کاغذی (Cucurbita pepo L.) و آفتابگردان (Helianthus annuus L)، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال ۱۳۹۸ اجرا شد. فاکتور اصلی آزمایش شامل سطوح مختلف آبیاری (۹۰، ۶۰ و ۳۰ درصد ظرفیت زراعی) و فاکتور فرعی شامل الگوی کاشت (کشت خالص کدو تخم کاغذی، کشت خالص آفتابگردان، کشت مخلوط سری افزایشی ۱۰۰% کدو + ۵۰% آفتابگردان درون جوی و کشت مخلوط افزایشی ۱۰۰% کدو + ۵۰% آفتابگردان روی پشتهها) بود. نتایج نشان داد که در کلیه الگوهای کشت، با افزایش شدت تنش خشکی اجزای عملکرد، عملکرد و درصد روغن دانه دو گیاه به طور معنی داری کاهش یافت. در تمام سطوح آبیاری، الگوی کشت مخلوط افزایشی ۱۰۰% کدو + ۵۰% آفتابگردان درون جوی بالاترین میزان تعداد میوه در بوته، وزن تک میوه، عملکرد میوه، دانه و روغن کدو را دارا بود. برتری عملکرد و اجزای عملکرد کدو در الگوی کشت یاد شده نسبت به کشت خالص کدو با افزایش شدت تنش خشکی بیشتر مشهود بود. بیشترین قطر طبق (۳۳ سانتیمتر) و تعداد دانه در طبق (۱۶۴۰) آفتابگردان نیز مربوط به تیمار ۱۰۰% کدو + ۵۰% آفتابگردان درون جوی با آبیاری بر اساس ۹۰ درصد ظرفیت زراعی بود. در تمام سطوح آبیاری، عملکرد دانه آفتابگردان در کشت خالص به دلیل دارا بودن تراکم بوته بالاتر به طور معنی داری بیشتر از هر دو کشت مخلوط بود. بیشترین محتوی پرولین کدو (μmol.g-۱ FW ۵۲/۱) و آفتابگردان (μmol.g-۱ FW ۶۳/۲) در کشت خالص آن ها در شرایط تنش شدید به دست آمد. در تمام سطوح آبیاری و هر دو الگوی کشت مخلوط، نسبت برابری زمین (LER) بالاتر از یک بود. در بین الگوهای کشت مخلوط، بیشترین WUE (۶۴/۰ کیلوگرم بر متر مکعب) در الگوی کشت ۱۰۰% کدو + ۵۰% آفتابگردان درون جوی با آبیاری براساس ۶۰ درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. بنابراین، به نظر میرسد کشت مخلوط افزایشی آفتابگردان باعث سایهاندازی بر کدو تخم کاغذی شده و از این طریق تبخیر و تعرق را کاهش میدهد، میتواند در فرار گیاه از تنش خشکی مفید بوده و قابل توصیه به کشاورزان باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محسن معصومی
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران.
روح اله مرادی
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران.
نسیبه پورقاسمیان
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران.
مهدی نقی زاده
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :