"گزارش فنی" حفاظت آب و خاک با استفاده از خاکپوش آلی ذرت تحت شرایط باران شبیه سازی شده
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 12، شماره: 24
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 223
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-12-24_027
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1400
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: با توجه به اهمیت خاک و نقش مهم آن در تحول کشورها، روش های فراوانی برای حفظ این سرمایه ملی و مقابله با پیامدهای فرسایش خاک ارائه شده است. در سالهای اخیر، ایران نیز همانند سایر کشورها با استفاده از حفاظت کننده های آلی و غیرآلی خاک گامی موثر برای حفاظت خاک برداشته است. در همین راستا هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر خاکپوش ذرت بر میزان تغییرات رواناب و رسوب است.
مواد و روش ها: این مطالعه در خاک لومی –شنی در مقیاس کرت های کوچک آزمایشگاهی با شیب ۲۰ درصد و با استفاده از شبیه ساز باران با شدت ۵۰ میلی متر بر ساعت با تداوم بارشی ۱۰ دقیقه ای انجام شد. بدین منظور سه سطح پوشش ۲۵، ۵۰ و ۷۵ درصد خاکپوش ذرت و چهار سطح رطوبتی، هوا خشک، ۱۵، ۲۰ و ۳۰ درصد، طی سه تکرار در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد که اعمال پوشش خاکپوش ذرت تاثیر معنی داری بر کاهش رواناب و رسوب در سطح ۹۹ درصد داشته است. با ثابت در نظرگرفتن سطحهای رطوبتی، مقدار رواناب و رسوب تولیدی در کرتهای بدون پوشش (شاهد) و پوشش ۲۵، ۵۰ و ۷۵ درصد به ترتیب ۴۴۲۲، ۴۲۹۰، ۳۹۴۳ و ۳۶۱۹ میلی لیتر و ۲۹۶، ۱۳۶، ۶۲ و ۳۳ گرم بوده است. نتایج درصد تغییرات رواناب، رسوب و زمان شروع آن ها نیز نشان داد که خاکپوش در سطحهای پوشش حفاظتی ۲۵، ۵۰ و ۷۵ درصد و رطوبت های مختلف توانست مقدار رواناب را به ترتیب ۳/۱۴، ۱۱/۲۵ و ۱۹/۲۹ درصد، رسوب به ترتیب ۶۲/۰۶، ۷۷/۰۹ و ۸۸/۸۵ درصد نسبت به تیمار شاهد (بدون پوشش حفاظتی) کاهش دهد. درصد تغییرات زمان شروع رواناب و رسوب نیز به ترتیب ۳۲/۲۳، ۷۳/۳۸ و ۱۳۶/۸۲ درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافته است.
نتیجه گیری: بر اساس تغییرات آب نمود و رسوب نمود مشخص شد که پوشش حفاظتی ۷۵ درصد خاکپوش ذرت در سطح های رطوبتی هواخشک، ۱۵، ۲۰ و ۳۰ درصد به ترتیب با داشتن ۶۴۵، ۴۵۲، ۲۱۵ و ۹۹ ثانیه در افزایش زمان شروع رواناب و رسوب در مقایسه با تیمار شاهد موثرتر از سایر سطح های پوششی به کار برده شده، بوده است. هرچند که دو مقدار دیگر (۲۵ و ۵۰ درصد) نیز بر افزایش زمان شروع رواناب و رسوب تولیدی نیز موثر بودند. علم به روند تغییرات رواناب و رسوب و زمان شروع آن ها با اعمال پوشش حفاظتی می تواند ابزاری مفید و راهکاری کارا برای امر حفاظت خاک و آب پیشنهاد شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عطااله کاویان
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
لیلا غلامی
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
مهین کله هویی
Watershed Management Sciences and Engineering, Tarbiat Modares University
میلاد سلطانی
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :