تاثیر بند سارهای مشرف بر شهرستان گناباد در کاهش سیلاب های ایجادشده با دوره بازگشت های مختلف (مطالعه موردی: حوزه آبخیز ریاب)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 229

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JIRCSA-9-3_002

تاریخ نمایه سازی: 14 اسفند 1400

چکیده مقاله:

در کشورهای خشک و نیمه خشک مانند ایران که همواره به دلیل تنش های اقلیمی با مشکلات تامین آب در بخش های مختلف مواجه می شوند، اهمیت مدیریت روان آب های سطحی ایجادشده در حوزه های آبخیز، بیش ازپیش مشخص می شود. ازجمله مولفه های مدیریت منابع آبی در هر منطقه ای، ابتکارات مردم ساکن در درون و اطراف حوزه های آبخیز بر اساس دانش بومی و تجربی خود می باشد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر بندسارهای بومی موجود در حوزه آبخیز ریاب بر میزان کاهش سیلاب های حاصل از حداکثر بارش های ۲۴ ساعته با دوره بازگشت های مختلف می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که حجم سیلاب های ایجادشده حداکثر بارش های ۲۴ ساعته بر اساس فرمول لیسی در دوره بازگشت های ۲ و ۵ ساله به ترتیب ۳۵/۵ و ۱۷/۷ میلیون مترمکعب و در دوره بازگشت های ۱۰، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۵۰۰ ساله به ترتیب ۴۴/۸، ۰۹/۱۰، ۳۹/۱۱، ۷۳/۱۲، ۱۷/۱۴، ۲۱/۱۶ میلیون مترمکعب می باشد. بندسارهای ایجادشده در منطقه با حجم سیل گیری ۳۶/۸  میلیون مترمکعب تاثیر بسیار زیادی در کنترل سیلاب های ایجادشده دارد به طوری که سیلاب های ایجادشده در اثر حداکثر بارش ۲۴ ساعته در دوره بازگشت های ۲ و ۵ ساله به کلی کنترل می شود و روانابی از حوزه خارج نمی شود.

نویسندگان

سید مهدی تقی پور

پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :