روش های سنتی تامین آب جهت خودکفایی کشاورزی از طریق سامانه های دگار و هوتک(مطالعه موردی: منطقه دشتیاری- سیستان و بلوچستان)

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,415

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF و WORD قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

TKWRM01_114

تاریخ نمایه سازی: 18 اسفند 1390

چکیده مقاله:

یکی از خصوصیات مناطق خشک و نیمه خشک توزیع نامناسب بارش و رگباری بودن آن است. بلوچستان ایران نیز تحت تاثیر سیستم های موسمی اقیانوس هند دارای بارش های تابستانه و رگباری است به طوری که حدود 80 درصد بارش در تداوم های کوتاه مدت در 25 درصد اول زمان بارندگی اتفاق می افتد. این الگوی بارش سبب سیل و فرسایش در منطقه می شود. طراحی سامانه هایی جهت مهار سیلاب نیازمند درک کامل و جامع از میزان نزولات جوی به اضافه توزیع زمانی آنها می باشد که مردم بومی با استفاده از سالها تجربه به این درک رسیده اند و با تکیه بر دانش بومی سازه هایی بنا کرده اند که توانسته به خوبی سیل را مهار و از آن بهره برداری کنند.روش های مهار و بهره برداری از سیل در منطقه دشتیاری شهرستان چابهار قدمت بسیاری دارد. یکی از این روش‌ها ایجاد سامانه های دگار و هوتک اغلب در کنار هم می باشد. در سامانه ی دگار آب سیل بر زمین های دشت پخش شده و مقداری از آن نیز به داخل خاک نفوذ می کند و همزمان سبب کاهش شدت سیل، ایجاد زمینی جهت زارعت سیلابی و تغذیه آب های زیرزمینی می شود. از طرفی حضور هوتک ها در کنار این سامانه ها به مثابه آب انبار عمل کرده و آب را به مدت بیشتری جهت مصارف مختلف مردم بومی ذخیره می کند. در این پژوهش که به صورت توصیفی- پیمایشی است سعی شده به صورت کامل سامانه های ذکر شده توصیف شده و کاربرد و کارایی آنها مورد تحلیل قرار گیرد. از کاربردهای اصلی این سامانه ها می توان به: 1- مهار سیل 2- بهره برداری از سیلاب جهت کشاورزی،شستشو و شرب 3- کنترل فرسایش 4- تغذیه آبخوان اشاره کرد

کلیدواژه ها:

روش های سنتی تامین آب ، سیلاب ، دگار ، هوتک ، سیستان و بلوچستان

نویسندگان

شیرین محمدخان

استادیار دانشگاه تهران، مرکز تحقیقات بین المللی بیابان تهران

فاطمه نرماشیری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

پگاه اعتمادی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • جعفری م. طویلی ع. احیای مناطق خشک و بیابانی، انتشارات ...
  • حسینی مرندی ح، 1382، تغییرات اقلیمی و سیر قهقرایی روشهای ... [مقاله کنفرانسی]
  • حسینی مرندی ح و همکاران _ 1382، مطالعه شناسایی و ...
  • مصباح س ح و همکاران، 1386، دانش بومی مدیریت حوزه ...
  • نمایش کامل مراجع