کاربرد فرآیند مسکات برای ارزیابی و بهبود عملکرد شبکه آبیاری و زهکشی گتوند
محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 11، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 285
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWIM-11-4_013
تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1400
چکیده مقاله:
محدودیت منابع آب و بهره وری پایین آب در بخش کشاورزی، به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده آب، ضرورت بهبود عملکرد شبکه های آبیاری را ایجاب می نماید. برای این منظور یکی از اقدامات لازم، استفاده از رویکردی نظام مند برای ارزیابی و بهبود عملکرد سامانه های آبیاری می باشد. رویکرد مسکات (MASSCOTE) روشی همه جانبه در ارزیابی سامانه های آبیاری در مقیاس متوسط تا بزرگ، از دیدگاه بهبود عملکرد تحویل آب است. مسکات در چارچوب یک روش گام به گام به تهیه برنامه های نوگرایی کمک می کند. در این تحقیق ارزیابی و بهبود عملکرد شبکه آبیاری گتوند با استفاده از رویکرد مسکات صورت گرفت. براساس نتایج به دست آمده، مشارکت بهره برداران و تلفیق نظرات و خواسته های منطقی آن ها در مدیریت شبکه گتوند، می تواند راهگشای حل بسیاری از مسائل شبکه باشد. ایجاد تشکل های آب بران، موجب کاهش مشکلات مرتبط با تخلفات برداشت آب، و سهولت دسترسی به بهره برداران و تنظیم قراردادهای ایشان می شود. اصلاح شیوه مرسوم توزیع آب و جایگزینی آن با روش توزیع حجمی، ظرفیت مناسبی برای کاهش تلفات آب و ارتقاء بهره وری در شبکه ایجاد می کند. با توجه به محاسبات صورت گرفته، آب ورودی، نشت و زهکشی شبکه به ترتیب ۵/۱۲۰۹، ۲/۱۱۳ و ۷۷۱ میلیون مترمکعب می باشند. براساس بیلان آبی شبکه، میزان تبخیر-تعرق محصولات ۳۲۵ میلیون مترمکعب و نیاز خالص آبیاری با استفاده از اطلاعات هواشناسی، ۳۸۹ میلیون مترمکعب محاسبه گردید، که میزان تبخیر-تعرق سالانه محصولات، ۶۴ میلیون مترمکعب کمتر می باشد. با توجه به نتایج مسکات، جهت بهبود عملکرد شبکه، اصلاح بیلان آبی و تامین بهتر نیاز آبی محصولات، اصلاح الگوی کشت، بهبود روش های آبیاری، و اصلاح ساختار مدیریت شبکه توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سپیده رحمتی
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه آبیاری، دانشکده کشاورزی دانشگاه مشهد، مشهد، ایران، و دانشجوی دکتری، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
محمد جواد منعم
استاد گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :