روابط ایران و آلمان غربی در دوره محمدرضا شاه پهلوی و تاثیرات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آن بر استان بوشهر(مطالعه موردی نیروگاه اتمی بوشهر)
محل انتشار: مطالعات تاریخی جهان اسلام، دوره: 7، شماره: 13
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 541
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MTE-7-13_006
تاریخ نمایه سازی: 18 بهمن 1400
چکیده مقاله:
پس از پایان جنگ دوم جهانی، محمدرضا شاه پهلوی (۱۹۸۰م/۱۳۵۹ ۱۹۱۹م/۱۲۹۸) برای توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران طبق برنامه پنجم توسعه اقتصادی کشور(۱۹۷۸م/۱۳۵۷ ۱۹۷۳م/۱۳۵۲)، به سوی کشورهایی غیر از شوروی و آمریکا گرایش پیدا کرد. در این ارتباط، یکی از طرفهای روابط خارجی با ایران، بازار مشترک اروپا بود. مهمترین و شاخصترین این کشورها، آلمان غربی بود که از سوی دولتمردان آن کشور، ایران به عنوان کشوری پرسود برای سرمایهگذاری مورد توجه قرار گرفت. در سال ۱۳۵۳/۱۹۷۴م، مهمترین قرارداد اقتصادی بین ایران و آلمان تحت عنوان قرارداد خرید دو نیروگاه اتمی امضا شد. این پروژه که به عنوان یکی از پرسروصداترین طرح صنعتی آلمان در ایران بود، بعدها دارای اهمیت خاص در بعد سیاسی و بین المللی گردید. هدف این مقاله، بررسی تاثیرات حضور مهندسان و تکنسینهای آلمانی شاغل در نیروگاه اتمی بوشهر بر وضعیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر عموما و شهر بوشهر خصوصا میباشد. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانهای و مصاحبه است. به دلیل اینکه پروژه نیروگاه اتمی بوشهر، بعد از انقلاب اسلامی جنبه سیاسی و نظامی به خود گرفت و حتی دارای اهمیت امنیتی و اطلاعاتی گردید، در گردآوری منابع موضوع پژوهش، مشکلات بسیاری وجود داشت. بر اساس نتایج این مقاله، با توجه به حجم بالای بیکاری در استان بوشهر، و از طرف دیگر، عدم وجود صنایع مادر در این استان، این پروژه اقتصادی توانست اشتغالزایی مناسب مستقیم و غیرمستقیم ایجاد نماید. البته در کنار آن نمیتوان تاثیرات اجتماعی و فرهنگی حضور آلمانها مانند حس برتری جویی و تفاخر آن به مردم ایران در کمک های فنی و علمی، و همچنین، آزاد بودن در نوع پوشش و فعالیتهای تفریحی آنان در شهر و استانی را که عقاید مذهبی آن پررنگ بود، انکار کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمید حاجیان پور
بخش تاریخ دانشگاه شیراز
حیدر امیری
دانشگاه فرهنگیان استان بوشهر
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :