شوری و تغییر در خصوصیات فیزیولوژیکی و عناصر معدنی گیاه دارویی مرزه تابستانه

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 163

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RRMI08_185

تاریخ نمایه سازی: 16 بهمن 1400

چکیده مقاله:

با توجه به کاربرد وسیع گیاه مرزه در صنایع دارویی و غذایی لازم است که زمینه کشت و کار آن فراهم شود. از طرفی با وجود محدودیت شوری در اکثر اراضی مناطق خشک، لازم است تاثیر شوری بر تحمل گیاه مرزه تابستانه (.Satureja hortensis) مورد ارزیابی قرار گیرد؛ بنابراین هدف از این مطالعه بررسی برخی شاخص های فیزیولوژیکی و عناصر معدنی این گیاه دارویی در پاسخ به سطوح مختلف شوری است. بدین منظور آزمایشی بر پایه طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار در شرایط گلخانه ای اجرا شد. تیمارهای شوری شامل غلظت های مختلف NaCl (صفر، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلی مولار) بود. پس از کشت بذرهای گیاه، گلدان ها تا مرحله ۴-۶ برگی شدن به مقدار مساوی آبیاری گردیدند و سپس تیمارها اعمال شد. پس از کامل شدن رشد رویشی، نمونه برداری از گیاهان انجام گردید و نمونه ها به آزمایشگاه انتقال یافت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری، میزان کلروفیل b, a و کلروفیل کل، پتاسیم، پتاسیم. سدیم (p<۰/۰۱) و فسفر (p<۰/۰۵) به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین میزان این پارامترها به ترتیب با مقادیر ۲/۱۳، ۱/۱۹، ۳/۳۲ میلی گرم بر گرم وزن تر، ۲۴/۲، ۲/۳۷ و ۰/۲۱ میلی گرم بر گرم وزن خشک در تیمار شاهد (بدون شوری) مشاهده شد. پارامترهای پرولین، قند و +Na به ترتیب با مقادیر ۶۰/۲۳، ۷۲/۵ میکروگرم بر گرم وزن تر و ۲۵/۳ میلی گرم بر گرم وزن خشک در تیمار شوری ۷۵ میلی مولار بیشترین میزان را نشان دادند. لازم به ذکر است که با افزایش غلظت نمک به طور معنی داری بر مقدار پارامترهای مذکور افزوده گردید (p<۰/۰۱). یافته ها نشان داد که تنش شوری تغییرات نامطلوبی را در صفات فیزیولوژیک و میزان عناصر مورد ارزیابی ایجاد کرده و در این شرایط گیاه تلاش می کند تا با مکانیسم هایی تحمل خود را در برار تنش بالا ببرد.

نویسندگان

س حسین جعفری

پژوهشگر، بخش تحقیقات جنگل ومرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

ا سعادت فر

استادیار پژوهشی، گروه گیاهان دارویی، پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان