سال انتشار: 1388
محل انتشار: یازدهمین همایش بین المللی حمل و نقل ریلی
کد COI مقاله: RTC11_098
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 648
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 13 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله ارایه مدل برنامه ریزی نگهداری خطوط ریلی و تعیین روش بهینه دربلاک درود-قارون
چکیده مقاله:
دراین مقاله مدل برنامه ریزی تعمی رو نگهداری ارایه شده که قادر به تعیین فعالیت نگهداری کارآمد و بهینه از میان عملیات زیرکوبی تعویض تراورس و تعویض ریل می باشد مهمترین خصوصیاتمدل ارایه شده عدم وابستگی آن به فراوانی داده های ثبت شده است اهمیت این موضوع درآنجاست که اکثر سیستمهای موجود برای یک شبکه ریلی و اجزای خط خاصی طراحی شدها ند و کاربرد صحیح انها محدود به اطلاعاتی است که از آن شبکه بهدست آمدهاست علاوه بر این درمدل ارایه شده دراین تحقیق تاثیر همزمان چندتابع نگهداری برهزینه کل مورد بررسی قرارگرفته اهست که با توجه به آن می توان سطوح مناسب انجام فعالیت تعمیر و نگهداری برحسب شرایط مختلف خرابی تعیین نمود. با بکارگیری مدل ارایه شده جهت بررسی هزینه نگهداری در بلاک درود-قارون از محور اراک اهواز ملاحظه گردید که با به کارگیری حد بهینه جهت انجام عملیات تعمیر و نگهداری می توان در هزینه های نگهداری به میزان 6 درصد و درهزینه های عملیات شبکه به میزان 60% صرفه جویی نمود.
کلیدواژه ها:
مدل برنامه ريزي، تعمير ونگهداري، زيركوبي، تعويض تراورس، سطح نگهداري
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/139041/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:هاشمی رضوانی، سیدفرشاد و ابراهیمی یکتا، نویدرضا،1388،ارایه مدل برنامه ریزی نگهداری خطوط ریلی و تعیین روش بهینه دربلاک درود-قارون،یازدهمین همایش بین المللی حمل و نقل ریلی،تهران،،،https://civilica.com/doc/139041
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1388، هاشمی رضوانی، سیدفرشاد؛ نویدرضا ابراهیمی یکتا)
برای بار دوم به بعد: (1388، هاشمی رضوانی؛ ابراهیمی یکتا)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- مدیریت و کنترل پروژه های تحقیق و توسعه با استفاده از رویکرد احتمالی GERT
- توسعه الگوریتم سیستم خبره جهت الویت بندی نگهداری و تعمیر خطوط ریلی
- بهینه سازی نگهداری خطوط ریلی
- برنامه مدل نگهداری خطوط راه آهن : مدل ارزیابی
- انواع روسازی بدون بالاستی خطوط راه آهن و مزایا و معایب هرکدام و ارائه یک سیستم مناسب روسازی بدون بالاست درایران
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.