بررسی ژنز تورمالین های منطقه شربیت (شمال شرق اهر- آذربایجان شرقی) و رفتار عناصر نادر خاکی در طی فرآیندهای تشکیل تورمالین
محل انتشار: فصلنامه علوم زمین، دوره: 27، شماره: 108
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 326
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GSJ-27-108_007
تاریخ نمایه سازی: 3 بهمن 1400
چکیده مقاله:
منطقه مورد مطالعه در مجاورت روستای شربیت و در فاصله ۲۸ کیلومتری شمال شرق اهر ) استان آذربایجان شرقی( واقع شده است. توده کوارتزمونزونیتی واقع در این منطقه میزبان تورمالین های گرمابی است که بر مبنای ویژگی های بافتی بصورت رگه ای، برشی، توده های کوارتز- تورمالینی و تورمالین های پرکننده فضای خالی مشاهده می شوند. بر اساس مطالعات سنگ نگاری و نتایج ریزکاو الکترونی (EPMA)، تورمالین ها از نوع دراویت- شورلیت (با تمایل بیشتر به سمت دراویت) بوده و در گروه قلیایی قرار می گیرند. ویژگی هایی مانند نسبت بالای Mg به Fe، منطقه بندی، مقدار F و تمایل به سمت بیرونی بردارهای تهی شدن از قلیایی و پروتون زدایی، نشانگر تشکیل تورمالین ها در شرایط گرمابی می باشند. روند عمومی عناصر نادر خاکی تورمالین ها با سنگ درونگیر مطابقت دارد، به طوریکه که در این نمونه ها نیز عناصر نادر خاکی سبک نسبت عناصر نادر خاکی سنگین غنی شدگی نشان می دهند. این الگو بیانگر کنترل این عناصر توسط سنگ میزبان بوده و نشان می دهد که سیال گرمابی غنی از بر نقش نسبتا کم تری داشته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
میترا افتخاری
علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایران
محمدرضا حسین زاده
علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، ایران
محسن موید
عضو هیئت علمی،گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :