بررسی مقایسه ای هزینه یابی سنتی و هزینه یابی بر مبنای فعالیت در شرکت آهنگری تراکتورسازی ایران
محل انتشار: فصلنامه مدیریت بهره وری، دوره: 1، شماره: 3
سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 257
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPMI-1-3_009
تاریخ نمایه سازی: 3 بهمن 1400
چکیده مقاله:
در این تحقیق از سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت برای محاسبه بهای تمام شده محصولات و ارائه اطلاعات مناسب جهت تصمیم گیریهای مناسب مدیران در شرکت آهنگری و شرکتهای مشابه استفاده شده است. بر این اساس ابتدا سیستم هزینه یابی موجود شرکت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته سپس بهای تمام شده محصولات با سیستم موجود شرکت محاسبه گردید. بعد از این مراحل اقدام به طراحی سیستم ABCمتناسب با شرکت شد. برای این منظور انواع فعالیتهایی که در واحدهای تولیدی و خدماتی صورت گرفت شناسایی و در چهار سطح فعالیت، واحد محصول، دسته محصول و کارخانه طبقه بندی شدند. پس از آن اقدام به محاسبه بهای تمام شده محصولات با روش ABC گردید و بهای تمام شده محصولات در هر دو روش مقایسه و نتیجه گیری به شرح زیر صورت پذیرفته است : سیستم ABC در شرکت آهنگری تراکتور سازی موجب تخصیص دقیق تر و صحیح تر هزینه های سربار می شود و هزینه های مواد و دستمزد مستقیم همانند روش سنتی به محصولات تخصیص داده می شوند. و از دیگر نتایج بدست آمده از این سیستم تفاوت در سود ناخالص هر واحد محصول می باشد. فرضیات این تحقیق عبارتند از: فرضیه اصلی: امکان استفاده از سیستم ABC در شرکت مورد مطالعه وجود دارد. فرضیه فرعی ۱ : بین قیمت تمام شده بر اساس سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت با سیستم سنتی تفاوت وجود دارد. فرضیه فرعی ۲ : بین سود نا ویژه هر واحد محصول بر اساس سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت و سیستم سنتی تفاوت وجود دارد. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل فرضیات تحقیق علاوه بر نتایج حاصل شده از تجزیه و تحلیل و مقایسه اطلاعات حاصل از دو سیستم ABC و سنتی ، از روش آماری T-test (تی استیودنت) استفاده شده است. و نتایج حاصله نشان دهنده اینست که فرضیه های فرعی ۱و۲ رد و فرضیه اصلی مورد تائید قرار گرفت. به عبارت دیگر از لحاظ آماری تفاوت معنی داری بین سیستم هزینه یابی سنتی و سیستم مبتنی بر فعالیت وجود ندارد، بطوریکه تخصیص هزینه های سربار بطور معقول و متناسب با فعالیت های موثر بر تولید صورت گرفته است و تفاوت های موجود قابل توجه نمی باشد.
کلیدواژه ها:
حسابداری مدیریت ، سیستم های هزینه یابی ، هزینه یابی سنتی ، هزینه یابی مبتنی بر فعالیت ، بهای تمام شده واحد محصول ، سود ناویژه واحد محصول
نویسندگان
رسول برادران حسن زاده
استادیار وعضو هیات علمی گروه حسابداری،واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
میر جواد سید نژاد
عضو هیات علمی واحد جلفا، دانشگاه آزاد اسلامی ،جلفا،ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :