بررسی اثر محلول پاشی کیتوزان بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی Hyssopus officinalis L. subsp. angustifolius Bieb. تحت رژیم های مختلف آبیاری
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 328
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-9-3_006
تاریخ نمایه سازی: 14 دی 1400
چکیده مقاله:
کیتوزان پلی ساکارید گلوسامین مشتق شده از کیتین است که به عنوان بیوالیسیتور برای بهبود بیوسنتز متابولیت های ثانویه از آن استفاده می شود. برای بررسی اثر الیسیتور کیتوزان بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی گیاه زوفاHyssopus officinalis L. subsp. angustifolius Bieb. از تیره نعناعیان تحت شرایط مختلف رطوبتی در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد در سال زراعی ۱۳۹۷-۱۳۹۶، آزمایشی به صورت دو عامله در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل غلظت های مختلف کیتوزان در ۳ سطح صفر و ۲۵/۰ و ۵۰/۰ گرم در لیتر و رژیمهای آبیاری با فواصل ۴، ۶ و ۱۰ روزه بودند. اسانس سرشاخههای گلدار گیاه با دستگاه کلونجر، به روش تقطیر با آب استخراج و توسط دستگاه GC/MS مورد آنالیز فیتوشیمیایی قرار گرفت. مهمترین ترکیبات اسانس زوفا در این تحقیق ترانس - پینوکامفون ، سیس- پینوکامفون، بتا-پینن، میرتنول و آلفا-پینن بودند. نتایج نشان داد که اثر غلظتهای مختلف کیتوزان و رژیمهای آبیاری بر میزان عملکرد اسانس زوفا معنی دار (P<۰.۰۱) بود. غلظتهای مختلف محلول پاشی کیتوزان اثر معنی داری(P< ۰.۰۱) بر میزان ترکیبات مهم اسانس از جمله ترانس -پینوکامفون، سیس- پینوکامفون و میرتنول داشت. همچنین رژیمهای مختلف آبیاری اثر معنی داری بر میزان ترکیبات از جمله آلفاتوجن، دلتا-کارن، ترانس -پینوکامفون، سیس-پینوکامفون (P<۰.۰۱) و سابینن، آلفا-پینن و بتا-پینن (P<۰.۰۵) داشت. نتایج نشان می دهد بالاترین میزان عملکرد اسانس و ترکیب سیس- پینوکامفون، به عنوان مهمترین ترکیب اسانس زوفا، از کیتوزان ۵/۰ گرم در لیتر و آبیاری ۱۰ روز یکبار به دست آمده است. احتمالا چنین به نظر می رسد که افزایش فواصل دوره آبیاری و استفاده از محلولپاشی کیتوزان میتواند در افزایش عملکرد و ویژگیهای کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی زوفا موثر باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سید محمد علوی سامانی
دانشجوی دکتری، گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
عبدالله قاسمی پیربلوطی
استاد، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
فاطمه ملک پور
استادیار، گروه زیست شناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :