اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک رشد و رنگیزه-های فتوسنتزی هیبریدهای دیررس، میان رس و زودرس ذرت (Zea mays L.)
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 8، شماره: 30
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 274
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-8-30_004
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
این پژوهش به منظور بررسی سطوح مختلف کود شیمیایی نیتروژن (۰، ۸۰، ۱۶۰ و ۲۴۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره ۴۶%=N) بر برخی صفات فیزیولوژیک رشد و رنگیزههای فتوسنتزی در سه هیبرید ذرت سینگل کراس با دوره رسیدگی مختلف (زودرس ۲۶۰، میان رس ۵۰۰ و دیررس ۷۰۴)، در زابل و اصفهان به ترتیب در سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که شاخصهای فیزیولوژیک مانند شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه و سرعت رشد نسبی تحت تاثیر کود نیتروژن قرار گرفتند. افزایش کود نیتروژن از ۸۰ تا ۲۴۰ کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه و سرعت رشد نسبی را از ۳۵ روز پس از کاشت (حدود ۳۰۰ درجه روز رشد) افزایش داد که این افزایش پس از رشد زایشی معنیدار بود. با افزایش مقدار کود نیتروژن، مقدار رنگیزههای فتوسنتزی افزایش یافت. بیشینه عملکرد دانه ذرت در منطقه اصفهان و زابل به ترتیب در هیبریدهای ۷۰۴ و ۵۰۰ در سطح کودی ۱۶۰ کیلوگرم در هکتار و کمترین میزان عملکرد دانه در هر دو منطقه در تیمار شاهد به دست آمد. حد آستانه مصرف کود نیتروژن جهت ۵۰ درصد افت عملکرد در منطقه زابل و اصفهان برای هیبرید ۷۰۴ به ترتیب ۲۰۰ و ۱۷۸ و برای هیبرید ۵۰۰ به ترتیب ۱۹۲ و ۱۶۴ و برای هیبرید ۲۶۰ به ترتیب ۱۸۶ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار بود. درمجموع، هیبرید سینگل کراس ۷۰۴ در مقایسه با دو هیبرید دیگر و همچنین منطقه اصفهان نسبت به زابل از لحاظ صفات اندازهگیری شده برتری نشان دادند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محیل پورابراهیمی فومنی
زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
علیرضا سیروس مهر
زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
حمیدرضا عشقی زاده
اصفهان-دانشگاه صنعتی اصفهان-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت و اصلاح نباتات
محمدرضا اصغری پور
زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
عیسی خمری
زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :