اثر کود ورمی کمپوست بر رشد و تحمل به تنش خشکی نهال های زیتون رقم زرد (Olea europaea L.)
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 7، شماره: 23
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 196
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-7-23_001
تاریخ نمایه سازی: 13 دی 1400
چکیده مقاله:
خشکی یکی از رایج ترین تنش های غیرزنده می باشد. استفاده از کودهای شیمیایی، منجر به آلودگی آب، خاک و هوا می گردد. به این علت امروزه دوباره کود های آلی مورد توجه قرار گرفته اند. ورمی کمپوست یک کود زیستی محرک رشد گیاه می باشد که سبب افزایش مقاومت به تنش های محیطی نیز می شود. کمبود آب آبیاری، عملکرد گیاهان به خصوص زیتون را به شدت کاهش می دهد. به همین علت آزمایشی با هدف بررسی اثر کود ورمی کمپوست بر رشد و تحمل به تنش خشکی درخت زیتون رقم زرد در سال ۱۳۹۵-۱۳۹۴ در گلخانه باغبانی دانشکده کشاورزی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با چهار نسبت حجمی کود ورمی کمپوست (۰% (شاهد)، ۵/۱۲%، ۲۵% و ۵۰%) و دو سطح تنش خشکی (آبیاری کامل و قطع آبیاری) در قالب طرح پایه ی کامل تصادفی در ۴ تکرار و ۲ گلدان در هر تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که تنش قطع آبیاری، سبب کاهش و کاربرد کود ورمی کمپوست سبب افزایش معنی دار فاکتورهای رشد رویشی شد. اعمال تنش خشکی سبب کاهش کلروفیل کل و افزایش میزان نشت یونی و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (در ۳۸ روز پس از قطع آبیاری)، کاتالاز و محتوای پرولین گردید؛ و کاربرد کود ورمی کمپوست سبب کاهش معنی دار میزان نشت یونی گردید. با وجود اثرات مثبت هر سه تیمار حجمی کود ورمی کمپوست، تیمار ۲۵% حجمی کود ورمی کمپوست با کاهش بیشتر اثرات تخریبی تنش بر کلروفیل و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و مقدار پرولین و نیز با کاهش نشت یونی باعث ایجاد مقاومت بیشتری به خشکی و بهبود خصوصیات مورفولوژیکی گیاه گردید.
کلیدواژه ها:
Key words: Antioxidants ، Water deficit stress ، Organic fertilizer ، Humic acid ، واژه های کلیدی: آنتی اکسیدان ها ، تنش کم آبیاری ، کود آلی ، هیومیک اسید
نویسندگان
زهرا موسوی دهموردی
Isfahan University of Technology
مهدیه غلامی
Isfahan University of Technology
بهرام بانی نسب
Isfahan University of Technology
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :