بررسی ارتباط بین اختلالات عملکردی اندام فوقانی با استقلال در فعالیت های روزمره زندگی و افسردگی سالمندان
محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 3، شماره: 3
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 224
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOGE-3-3_007
تاریخ نمایه سازی: 12 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: اختلالات عملکردی اندام فوقانی در سالمندان شایع هستند. پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط بین اختلالات عملکردی اندام فوقانی با استقلال در فعالیت های روزمره زندگی و افسردگی در سالمندان مراکز نگهداری سالمندان شهر نیشابور انجام گرفت.
روش: این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی در سال ۱۳۹۶ انجام شد. جامعه آماری،کلیه سالمندان مقیم آسایشگاه های نیشابور در دی ماه سال ۱۳۹۶ بودند که با روش تمام شماری ۷۲ نفرسالمند زن و مرد واجد شرایط با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب و به مطالعه وارد شدند. سطح اختلالات اندام فوقانی با استفاده از پرسشنامه فرم کوتاه ناتوانی های شانه، بازو و دست (Quick-DASH) ،استقلال در فعالیت های روزمره زندگی با نسخه شاه شاخص بارتل تجدیدنظر شده (MBI) و افسردگی با مقیاس افسردگی سالمندان (GDS) سنجیده شد. داده های به دست آمده توسط نسخه ۲۰ نرم افزارSPSS و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و همچنین اسپیرمن برای متغیرهای کیفی ، تی با نمونه های مستقل و من ویتنی و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نرمال بودن تمامی متغیرها با آزمون کلموگروف- اسمیرنف بررسی شد. سطح معنی داری کلیه آزمون ها ۰۵/۰ تعیین شده است.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین میزان اختلالات عملکردی اندام فوقانی با استقلال در فعالیت های روزمره زندگی سالمندان همبستگی قوی وجود دارد (۶۴/۰-=r و ۰۱/۰P<) ولی با افسردگی دوران سالمندی ارتباطی ندارد (۰۴/۰r= و ۰۵/۰
اندام فوقانی و استقلال در فعالیت های روزمره زندگی، نیاز به طراحی برنامه ای برای توانبخشی اندام های فوقانی به منظور پیشگیری از ایجاد ناتوانی عملکردی احتمالی در سالمندان مقیم مراکز سالمندان ضروری به نظرمی رسد. همچنین باتوجه به عدم وجود ارتباط معنی دار بین ناتوانی و افسردگی، می توان گفت عوامل دیگری به غیراز ناتوانی فیزیکی می تواند در افسردگی سالمندان دخیل باشند.
کلیدواژه ها:
Elderly ، Upper Extremity ، Activities of Daily Living ، Depression ، سالمند ، اندام فوقانی ، فعالیت های روزمره زندگی ، افسردگی
نویسندگان
مریم فرزاد
University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences
امین مهدی زاده
University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences
زینب بلقان آبادی
Shahid Beheshti University of Medical Sciences,Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :