تحلیل رابطه ی شبکه های اجتماعی سالمندان با وضعیت سلامت و بهره گیری از خدمات درمانی در شهر بیجار در سال ۱۳۹۸
محل انتشار: مجله سالمندشناسی، دوره: 5، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 245
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JOGE-5-3_002
تاریخ نمایه سازی: 7 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: سالخوردگی جمعیت پیامدهای بهداشتی درمانی ناشی از آنرا به مساله ی درحال تبدیل شدن به بحران بدل نموده و ایران نیز در اندک زمانی با چنین بحرانی مواجه خواهد شد، اما ظرفیت شبکه های اجتماعی میتواند در مهار این بحران مفید باشد. این تحقیق با هدف تحلیل رابطه شبکه های اجتماعی سالمندان با پیامدهای بهداشتی درمانی از جنبه سلامت و مصرف خدمات درمانی انجام شده است.
روش: به روش پیمایشی۳۵۶سالمند از جامعه آماری ۴۷۷۷ نفری(≥۶۰ سال شهر بیجار در سال۱۳۹۸) با نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با پرسشنامه(آلفای کرونباخ و تنصیف >۰/۷۰) سلامت عمومی گلدبرگ(GHQ-۲۸)، شاخص شبکه اجتماعی SNI و مقیاس محقق ساخته مصرف خدمات درمانی به شیوه خودگزارش و ملاقات در منزل مصاحبه شدند. داده ها در نرم افزار SPSS-۱۸ با آزمونهای-Pearson ، T-test و MANOWAتحلیل شد.
یافته ها: میانگین سن شرکت کنندگان۷۰سال، ۴۰/۲% مرد، ۵۹/۸% زن، ۶۴/۹% دارای همسر و ۳۵/۱% بدون همسر هستند. تحلیل شبکه نشان داد سطح ضعیف شبکه با سلامت عمومی، جسمانی، روانی، اجتماعی و سطح قوی با سلامت عمومی، جسمانی و اجتماعی(۰/۰۵>P)؛ سایز شبکه و عضویت گروهی با سلامت عمومی، جسمانی، روانی، اجتماعی؛ صمیمت با سلامت عمومی، روانی، اجتماعی؛ فراوانی تماس با سلامت عمومی، جسمانی، روانی، اجتماعی؛ مجاورت با سلامت عمومی، جسمانی و روانی، همبستگی مستقیم دارند(۰/۰۵>P). اما شبکه اجتماعی و سطح قوی با مصرف خدمات درمانی ثانویه؛ عضویت گروهی با خدمات درمانی و خدمات اولیه؛ صمیمیت با خدمات ثانویه؛ فراوانی تماس با خدمات درمانی و خدمات ثانویه، همبستگی معکوس دارند (۰/۰۵>P). تحلیل واریانس چندگانه در بررسی سطوح، شاخصها و منابع شبکه، تاییدکننده ی اثرات اصلی است (۰/۰۵>P).
نتیجه گیری: شبکه های اجتماعی حتی ضعیف، پیش بینی کننده خوبی برای افزایش سلامت و کاهش مصرف خدمات درمانی سالمندان هستند. سیاست گذاریهای اجتماعی برای توسعه ی شبکه های طبیعی از طریق ترویج تماس با فرزندان و خویشاوندان و توسعه شبکه های مصنوعی(انجمنی) پیشنهاد میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیده هاجر حسینی
دانشجوی دکتری جامعه شناسی دانشگاه یزد
نیره جاویدانی
دکترای علوم اجتماعی، استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور استان همدان
لیلا احمدی
کارشناس ارشد علوم اجتماعی، مدرس گروه علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور استان همدان
زهرا بهرامی نژاد
کارشناس ارشد علوم اجتماعی، دانش آموخته دانشگاه شهید چمران اهواز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :