سن سنجی و ایزوتوپ Lu- Hf سنگ های مافیک- حدواسط جنوب باختری سلماس با تاکید بر خاستگاه آنها از مذاب های جوان نئوپروتروزوییک
محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 8، شماره: 32
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 213
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPU-8-32_005
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1400
چکیده مقاله:
توده های آذرین درونی دگرگون شده مافیک- حدواسط جنوب باختری سلماس در شمال باختری ایران و در پهنه ساختاری سنندج- سیرجان هستند. این توده ها با ترکیب متاگابرو و متادیوریت در مجموعه ای از سنگ های آتشفشانی- رسوبی دگرگون شده منسوب به پرکامبرین نفوذ کرده اند. سن سنجی کانی زیرکن به روش U-Pb در دو نمونه از سنگ های متاگابرویی، سن های ۵/۲±۷/۵۴۸ و ۰/۷±۱/۵۵۳ میلیون سال پیش و در نمونه ای از سنگ متادیوریتی نیز سن ۵/۶±۵۴۲ میلیون سال پیش (نئوپروتروزوییک پایانی - کامبرین) را نشان می دهد. برپایه داده های زمین شیمیایی، این سنگ ها از مذاب های وابسته به پهنه های فرورانش پدید آمده اند. مقدارهای (t)ԑHf در این سنگ ها از ۲/۶+ تا ۱۶/۱۴+ است. سن مدل هافنیم سنگ های مافیک- حدواسط جنوب باختری سلماس، مقدارهای ۵۹۳ تا ۱۰۰۰میلیون سال پیش (نئوپروتروزوییک) را نشان می دهد. داده های سن سنجی و ایزوتوپ Hf نشان می دهند مجموعه نفوذی های دگرگون شده مافیک- حدواسط به سن نئوپروتروزوییک پایانی- کامبرین در شمال باختری ایران، به فرایند ماگمایی گسترش یافته (ماگماتیسم کادومین) در کناره شمالی گندوانا مرتبط است.
کلیدواژه ها:
سنگ هایمافیک- حدواسط ، سن سنجی U-Pb ، سن مدل Hf ، فرایند ماگمایی کادومین ، گندوانا ، سلماس ، پهنه سنندج- سیرجان
نویسندگان
فهیمه کوزه کولانی
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
محمد رهگشای
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
هادی شفائی مقدم
گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :