تاثیر درمان فراتشخیصی بر احساس گرفتاری و بی حوصلگی مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم
محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 6، شماره: 5
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 299
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHPM-6-5_004
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: اختلال طیف اوتیسم دشواری ها و سختی های زیادی را برای والدین به ویژه برای مادران به دلیل ارتباط بیشتر با کودک فراهم می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر درمان فراتشخیصی بر احساس گرفتاری و بی حوصلگی مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم است.
روش کار: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی است. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای فرزند مبتلا به مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در شهر اصفهان بودند که ۴۰ نفر از آن ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه مساوی (آزمایش و کنترل) به صورت تصادفی جایگزین شدند. درمان فراتشخیصی طی ۱۲ جلسه گروهی ۶۰ دقیقه ای انجام شد. برای جمع آوری داده ها، از "مقیاس احساس گرفتاری" (Entrapment Scale) و "مقیاس چندبعدی حالت بی حوصلگی" (MSBS: Multidimensional State Boredom Scale) استفاده شد. روایی و پاپایی ابزارها در مطالعات قبلی بررسی و تایید شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۱ انجام گرفت.
یافته ها: یافته های آماری نشان داد تفاوت بین احساس گرفتاری بیرونی (۰۰۱/۰ = P)، احساس گرفتاری درونی (۰۰۱/۰ = P)، یکنواختی (۰۰۵/۰ = P)، انگیختگی بالا (۰۰۱/۰ = P)، انگیختگی پایین (۰۰۴/۰ = P)، بی توجهی (۰۱۰/۰ = P) و درک زمان (۰۲۲/۰ = P) در دو گروه آزمایش و کنترل در پیش آزمون و پس آزمون معنی دار است.
نتیجه گیری: درمان فراتشخیصی روشی مناسب برای کاهش مشکلات روان شناختی مانند احساس گرفتاری و بی حوصلگی در مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم است. بنابراین، پیشنهاد می شود این درمان در کنار سایر درمان ها در مراکز آموزشی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علیرضا محسنی اژیه
Department of Psychology and Education of Children with Special Needs, University of Isfahan, Isfahan, Iran
مختار ملک پور
Department of Psychology and Education of Children with Special Needs, University of Isfahan, Isfahan, Iran
امیر قمرانی
Department of Psychology and Education of Children with Special Needs, University of Isfahan, Isfahan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :