ارتباط بین سواد سلامت با کیفیت زندگی سالمندان مقیم در آسایشگاه های استان گیلان
محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 10، شماره: 5
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 289
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JNE-10-5_008
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: سواد سلامت میزان ظرفیت هر فرد برای کسب، تفسیر و درک اطلاعات اولیه از خدمات سلامتی است که بر سایر ابعاد زندگی سالمند موثر می باشد. بر این اساس محققین بر آن شدند مطالعه ای با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت و کیفیت زندگی سالمندان مقیم در آسایشگاه های سالمندان استان گیلان در سال ۱۳۹۹ انجام دهند.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مقیم آسایشگاه های سالمندان استان گیلان در سال ۱۳۹۹ بودند. نمونه آماری شامل ۸۹ نفر از جامعه آماری مذکور بود که از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای - تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سواد سلامت(HELIA) و پرسشنامه کیفیت زندگی(SF-۱۲) بود . تجزیه و تحلیل داد ه ها با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه ۲۰ و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آزمون ANOVA و آزمون t دو نمونه مستقل در سطح معنی داری p<۰.۰۵ شد.
یافته ها: میانگین سواد سلامت سالمندان ۹۷/۷۸ با انحراف معیار ۲۴۹/۵ است. میانگین کیفیت زندگی سالمندان ۴۰/۳۷ با انحراف معیار ۶۴۵/۶ بود. نتیجه حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین نمره کلی سطح سواد سلامت و نمره کلی کیفیت زندگی سالمندان مقیم در آسایشگاه های استان گیلان در سال ۱۳۹۹، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد p<۰.۰۵ . همچنین بین سواد سلامت با نمره درک کلی، نمره عملکرد فیزیکی، نمره سلامت جسمانی، نمره درد جسمانی، نمره مشکلات هیجانی، نمره عملکرد اجتماعی، نمره نشاط و انرژی حیاتی و نمره سلامت روان در سالمندان مقیم آسایشگاه های استان گیلان در سال ۱۳۹۹، رابطه مثبت و معناداری وجود داشت p<۰.۰۵ . نتیجه حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که بین سطح سواد سلامت و سطح کیفیت زندگی با سن رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین بین سطح سواد سلامت و سطح کیفیت زندگی با میزان تحصیلات رابطه معناداری وجود ندارد. نتیجه حاصل از آزمون t دو نمونه مستقل نشان داد که بین سواد سلامت و کیفیت زندگی سالمندان زن و مرد تفاوت معناداری وجود ندارد.
نتیجه گیری: با برنامه ریزی و طراحی برنامه های آموزشی مفید در زمینه سواد سلامت متناسب با سالمندان می توان جهت توسعه مهارت های سواد سلامت در جامعه گامی موثر برداشت و همزمان کیفیت زندگی سالمندان را ارتقا بخشید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سهیلا مجیدی
Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran
سعیده کاوه مریان
Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran
بهاره غلامی چابکی
Shahid Beheshti university of medical Sciences,Tehran,Iran
محمد اسماعیل پوربندبنی
Guilan University of Medical Sciences, Rasht, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :